Hírek

2006.06.09. 16:32

Drágábban utaznak majd a diákok?

A hírek szerint megszüntetik a diákok utazási kedvezményeit és megkurtítják a nyugdíjasokét is

É. S.

A tömegközlekedés ártámogatásán is spórolna a kormány a költségvetési kiigazítás jegyében. A minisztériumokban felvetett szigorítás főleg a diákokat érintené. Jelenleg a tanulók 67,5 százalékos kedvezménnyel utazhatnak bármely útvonalon, ám a felmerült tervezet szerint a jövőben csak az iskola és a lakóhely közötti útra járna a támogatás. Egy ötlet azzal enyhítené a szigorítást, hogy a megmaradó kompenzációt némiképp emelné.
Az intézkedések érintenék a távolsági busz- vagy vasúti bérlettel utazókat is. Előbbinél jelenleg 86, utóbbi esetében pedig 90 százalékos a kedvezmény, mármint akiknek megtéritik az utazási költségeit. Ez a kedvezmény is csökkenne.
Az egyik tervezet megszüntetné a nyugdíjasok kivételezett helyzetét. Jelenleg a 65 év felettiek ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, ám a felvetés szerint a fix támogatást úgy állapítanák meg, hogy lényegében 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak, vagyis a normál jegy egytizedét nekik is meg kell váltaniuk. Gyurcsány Ferenc kormányfő a választási kampányban még a szocialista párt szavazóbázisához tartozó réteg számára az ingyenes közlekedésre jogosító korhatár leszállítása mellett foglalt állást.
Lehetséges, hogy már szeptember 1-jétől kell a támogatásmérséklés nyomán a mostaninál magasabb tarifákat fizetniük az utazóknak, de nem kizárt, hogy csak 2007 elejétől drágul a közlekedés. A Világgazdaság úgy tudja, a legdrasztikusabb kedvezményszűkítéssel éves szinten néhány tízmilliárd forintot takaríthat meg a büdzsé, ami nem elhanyagolható tétel a 2006-os törvényi előirányzatban szereplő 126 milliárdos fogyasztóiár-kiegészítéshez képest. Ha még az idén bevezetnék a lépéseket, néhány milliárd forintot spórolhatna vele a költségvetés 2006-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!