2006.05.03. 11:55
Nagyító alatt az őstermelők húskészítményei
Az ÁNTSZ teljes hálózata, 130-140 intézete részt vesz a mezőgazdasági őstermelők húsáruinak országos ellenőrzésében, amelyet a botulizmus baktériumfertőzés miatt indítottak, jelentette be az országos tiszti-főorvos.
Bujdosó László elmondta, hogy a súlyos betegséget okozó baktériumfertőzés csak a rosszul kezelt és tárolt húsféléknél alakul ki. A nagyüzemekből kikerülő termékeknél évtizedek óta nem fordult elő ilyen mérgezés, mert ott nagyon szigorúan betartatják az élelmiszer-higiéniai szabályokat. A botulizmus idegrendszeri tünetekkel járó, baktérium által okozott ételmérgezés. A baktérium a húsok felületén telepszik meg, nem megfelelő előkészítés, rossz sózás, pácolás esetén.
Bujdosó László bejelentette, hogy több száz szakembert küldenek szét az országban, akik a kistermelőknél ellenőrzik majd a gyártási körülményeket. Felhívta az érintettek figyelmét, hogy az európai uniós és a magyar szabályozás is engedélyhez és ellenőrzéshez köti az őstermelők húsforgalmazását.