Hírek

2006.04.14. 20:01

Vészhelyzet a Tisza mentén

Árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki pénteken a Tisza teljes szakaszára Kisköre és az országhatár között. A folyó negyven települést fenyeget elöntéssel.

Farkas Károly

Várhatóan 980 centiméteres vízállásnál tetőzik majd a Tisza Szegednél. Ez megdönt minden eddigi rekordot, még a 2000-es nagy árvíz idején mért vízállást is meghaladja több mint hatvan centiméterrel. A folyó Kisköre alatti szakaszán negyven települést fenyeget, ráadásul árad a Maros és a Fehér-Körös is. Ezért péntek délután egy órától árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki a Tisza érintett szakaszára Kisköre és az országhatár között, valamint a Maros és a Körösök teljes magyarországi szakaszára is, illetve a Zagyva torkolatára. Ezeken a szakaszon már a harmadfokú árvízvédelmi készültséget is meghaladó, úgynevezett rendkívüli készültségben vannak a szolgálatot teljesítő vízügyi és katonai egységek. „Minden bizonnyal tartani tudjuk a gátakat, de arra is felkészültünk, hogy ha nem” – közölte ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek délután. Bár egyelőre sehol sem fenyeget gátszakadás, a hatóságok felkészültek az esetleges kitelepítésekre is.

A folyó várhatóan húsvét hétfőjén és kedden tetőzik majd Szolnoknál. Hasonlóan elhúzódó tetőzést várnak a szakemberek Szegeden is jövő hét szerda és szombat között. A pénteki előrejelzések szerint a dél-magyarországi városnál legalább három napig tart majd a rendkívül magas tetőzés, mivel a Maroson is árhullám vonul le. A helyzetet tovább rontja, hogy a Dunán levonuló árhullám visszaduzzasztja a Tiszát. Dobi László, az Alsó- Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint Szeged nem kerül veszélybe.

„980 centiméterre várjuk a tetőzést, ez 20 centiméterrel haladja meg a valaha mért legmagasabb szintet” – közölte a vízügyi szakember. A biztonság kedvéért a nyúlgátakat 10 méter 50 centiméteres magasságig építik ki. Csongrád megyében az önkénteseket nem számítva mintegy ezerötszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban.

Apad a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol pénteken megszüntették a harmadfokú készültséget a folyón, miután a víz szintje Dombrádnál 600 centiméter alá süllyedt. Az elmúlt napok esős időjárása ellenére is folytatódott az apadás. Ugyanakkor továbbra is kritikus a szabolcsi helyzet a Kraszna mentén, ahol a csapadék hatására újabb, immár a hetedik árhullám vonul le. A folyó teljes szakaszán harmadfokú a készültség, a védekezési munkálatok 53 napja folynak.

A Dunán levonult árhullám után már tart a kárfelmérés, de egyes helyeken, mint a Gemencierdőben még csak megbecsülni lehet, milyen veszteségeket okozott az áradás. A szakemberek szerint a növényzetben és a vadállományban a kár meghaladja a félmilliárd forintot. Vélhetően elpusztult az idei születésű vadmalacok többsége, súlyos veszteségeket szenvedett a szarvas- és őzállomány is. A szarvastehenek ráadásul éppen vemhesek, a hatfokos vízben valószínűleg megfáztak, így nagyon kevés az esély életképes borjak születésére. A nagyvadak mellett az apróvadállományt is súlyosan károsította az erdőt elborító négyméteres víz. A magasabb helyeken összegyűlt állatokat etetéssel próbálják életben tartani.

Rendkívüli intézkedések Bulgáriában, Romániában

A dunai árhullám miatt a Külügyminisztérium kéri a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak Bulgária Duna menti megyéibe. A Duna bulgáriai szakaszán kritikus árvízi helyzet alakult ki, a bolgár hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezettek be. Az áradás miatt szünetel a komp és hajóforgalom, ezért Bulgáriába Románia felől csak a ruszei hídon lehet belépni mindaddig, amíg Ruszét nem éri el az áradás. Készültségi állapotot hirdettek ki Románia több megyéjében is. A hatóságok ott azzal kísérlik meg csökkenteni az áradások mértékét, hogy lakatlan területeket, mintegy 92 ezer hektárt árasztanak el. Temes megyében félezer embert kellett kitelepíteni az áradás következtében. Országszerte több száz házat rongált meg az árvíz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!