Hírek

2006.04.10. 13:42

Ünnepelhetnek a francia tüntetők

Jacques Chirac francia elnök bejelentette, a fiatalok munkavállasával kapcsolatos törvényt elvetik. Hozzátette, a vitatott törvény helyett más módon kell megoldani a fiatalok munkanélküliségét.

BAMA

Az elmúlt egy hónapban több millió diák és szakszervezeti tag vonult az utcára a törvény ellen tiltakozva, amely megengedi, hogy a fiatal munkavállalókat az utcára tegyék. A tüntetők most győzelemként értékelték Chirac bejelentését a „halott” törvényről.

A CPE (Contrat Premiere Embauche) elnevezésű törvény, amely április 2-án lépett hatályba, új munkaszerződést írt elő a 26 év alatti munkavállalóknak, akiket a hároméves próbaidő alatt a munkáltató indoklás nélkül bármikor elbocsáthat. A törvény hatályba lépése után Chirac arra kérte a munkáltatókat, egyelőre ne alkalmazzák azt. A szakszervezetek ezen felháborodva a húsvéti hétvégéig adtak időt a kormánynak, hogy visszavonja a törvényt.

Az elnök, Dominique de Villepin miniszterelnök és miniszterei megbeszélést tartottak hétfőn, ezután Chirac bejelentést tett. Dominique de Villepin miniszterelnök a francia televízióban azt is elmondta, az elnök elfogadta változtatásait, s az új rendelkezés a leghátrányosabb helyzetben élő fiataloknak segít majd állást találni. A miniszterelnök szerint a munkanélküliség megoldásának kulcskérdése, sikerül-e létrehozni, hogy a munkáltatói szerződések rugalmasabbá, a munkavállalói szerződések biztonságosabbá váljanak. Magyarázatképpen elmondta, a kormány a „drámai helyzet miatt” gyorsan akart cselekedni, ezért egyetlen szempontként azt tartotta szem előtt, hogy a fiatalok előtt megnyíljanak a munkahelyek. Véleménye szerint a tömegek félreértették a szándékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!