Hírek

2006.04.07. 07:00

Terry Davis beszédet mondott a belgrádi parlamentben

Bármilyen kimenetelű is legyen a montenegrói függetlenségi népszavazás, és a koszovói státustárgyalások, az itt élő nemzeteknek a jövőben is együtt kell élniük - vélte a Szerbia és Montenegró szövetségi képviselőházában elmondott tegnapi felszólalásában Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára.

BAMA

Terry Davis úgy értékelte, hogy az Államközösség sorsdöntő mérföldkőhöz érkezett. Reméli, hogy azon az úton folytatja tovább útját, amelyik egy fejlett állammá teszi majd. Davis parlamenti felszólalásával az Államközösségnek a tanácsba való felvételének hároméves évfordulójáról emlékeztek meg.

A brit politikus jelezte, hogy az ET nem játszik kulcsszerepet a Montenegró és Koszovo jövőjét eldönteni hivatott kérdésekben, de ez nem azt jelenti, hogy nem is érdekelnék ezek, és így az ország sorsának alakulása. Csupán azt jelenti, hogy nem az ET-nek kell eldöntenie, egységes maradjon-e az állam, vagy sem.

Davis a hágai törvényszékkel való, mihamarabbi teljes együttműködést illető reményeit tolmácsolva kiemelte, hogy az ET nem a kollektív bűnösség szószólója, ellenben úgy véli, hogy a jogállam működése és az áldozatokkal való együttérzés kollektív felelősség.

Davis belgrádi látogatása során találkozott Rasim Ljajić emberi jogi és kisebbségügyi miniszterrel, Zoran Šamival, a szövetségi képviselőház elnökével, Boris Tadić szerb elnökkel, valamint Sanda Rašković-Ivićtyel, a koszovói koordinációs központ vezetőjével.

Davis ma Podgoricába látogat, jelenti a Beta hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!