Hírek

2006.04.02. 07:00

Társasházi gyűlés lesz, de nem érek rá

KÖZÖS ÜGY Olvasónk társasházában közgyűlés lesz. Időpontjában azonban a hölgynek halaszthatatlan teendője van. Ugyanakkor nem akar kimaradni a döntésből, amely őt is érinti.

BAMA

A megoldás nagyon egyszerű: meghatalmazást kell adni az egyik tulajdonostársnak. Ezt dr. Schneider Péter jogász tanácsolta. A meghatalmazás kétfajta lehet. Az egyik az általános, amellyel a hölgy felhatalmazza lakótársát, hogy a nevében döntsön. Akár úgy, ahogy ő (a szomszéd) jónak látja.

A meghatalmazás másik fajtája a konkrét döntést is tartalmazza. Azt is feltünteti tehát, miképpen kell szavaznia lakótársunknak. Így biztosíthatjuk, hogy a meghatalmazott mindenképpen a mi véleményünket képviselje. Akkor is, ha az netán ellentétes az övével. Az emberek többsége az általános meghatalmazást választja, lévén ez az egyszerűbb megoldás. Ilyenkor olyan lakótársat bíz meg azzal, hogy a közgyűlésen képviselje őt, akinek véleménye egyezik az övével. (A téma lehet a lépcsőház kifestése, a padlástér bérbe adása, vagy bármi más.) Így a meghatalmazó talán még biztosabb lehet abban, hogy a másik az ő álláspontjával megegyezően szavaz.

A meghatalmazáson két tanút is fel kell tüntetni – teszi hozzá a jogi szakember. Mint a hasonló dokumentumokon szokás, legalább két-két adattal. Ez lehet az érintettek anyja neve, személyi igazolványuk száma, személyi azonosító jelük, lakcímük, stb. Lényeg, hogy ezek alapján a személyek azonosíthatóak legyenek. Nincs szükség tehát adatok tömegére. A meghatalmazáson minden szereplő aláírása legyen ott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!