Hírek

2006.04.19. 11:57

Start az uniós pénzekért

Az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetésében harmadára zsugorodott az út- és vasúthálózat fejlesztésére szánt összeg, ezért a harminc eltervezett projekt közül nagy valószínűséggel csak öt fog megvalósulni, jelentette be szerdán Jacques Barrot-nak, az unió közlekedési biztosának szóvivője.

Matula Judit

Az Európai parlament által nemrégiben megszavazott költségvetésben 7,23 milliárd eurót hagytak jóvá a több tagországot átívelő, úgynevezett transzeurópai közlekedés-fejlesztési programokra. Bár ez az összeg félmilliárd euróval nagyobb, mint amiről tavaly decemberben a tagországok kormány- és államfői megállapodtak, így is csak egyharmada annak, amennyit a brüsszeli Bizottság szükségesnek tartana. A Bizottság harminc fejlesztési programot szeretett volna támogatni, ezek közül a jelek szerint csak öt marad életben. A szakértők ugyanis úgy vélik, ha már meg kellett kurtítani a fejlesztési pénzeket, akkor jobb kevesebb fontos fejlesztésre koncentrálni, mint sokfelé keveset adni. A végleges keretösszegekről várhatóan májusban születik meg a döntés, a Bizottság utána szeretné mindjárt előterjeszteni a javaslatát a pénz elosztásáról.

Mivel a Bizottság javaslata a tagországok jóváhagyása nélkül nem léphet életbe, a következő hetekben a Bizottság minden bizonnyal óriási nyomásnak lesz kitéve azon országok részéről, amelyek részesedni szeretnének a közlekedés-fejlesztésre szánt milliárdokból, mondta Barrot szóvivője. Bár még semmi sem teljesen biztos, a szóvivő utalt rá, hogy komoly esély van a Berlin-München-Róma vasútvonal fejlesztésén belül a Brenner-hágón áthaladó új vasútalagút megépítésére, a Portugáliát, Spanyolországot és Dél-Franciaországot összekapcsoló gyorsvasút, a Lyon-Milánó-Trieszt-Budapest és a Tallin-Riga-Varsó vasútvonal megépítésére. Magyarország tehát még reménykedhet és lobbizhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!