Hírek

2006.04.05. 12:25

Sonkamustra húsvét előtt

A húsvéti időszakban szinte minden család vásárol húsvéti sonkát és csokoládényulat. Néha azonban csak otthon derül ki, hogy a sonka valójában nem is sonka, a csokoládéfigura pedig nem kakaóból és kakaóvajból, hanem növényi zsiradékból készült. Húsvét közeledtével szigorúbban ellenőrzik a sonkákat és csokoládéfigurákat.

Tóth Marcella

Február 1. és április 14. között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állat- egészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálata  kiemelten vizsgálja a szezonális termékeket, azaz a húskészítményeket, a sonkát, a tojást, az üreges csokoládéfigurákat és a pisztáciát. Ez idő alatt több megyei állat- egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás foglalt le és semmisített meg ismeretlen származású, lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű, mikrobiológiailag szennyezett, vagy kísérő okmányok nélküli élelmiszereket. Az eddig kiszabott bíráság több tízmilliós nagyságrendű.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Sonka csak sertéscombból készülhet – figyelmeztetnek a fogyasztóvédők. A lapockából készült termékek nem árulhatók ezzel a névvel.
[/caption]A húskészítményeknél a vásárlók mindig ellenőrizzék, hogy az adott termék hol készült, illetve hogy meddig fogyasztható – tanácsolja Helik Ferenc, a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat igazgatóhelyettese. Fontos továbbá, hogy a fogyasztók csak engedélyezett helyeken vásároljanak, ne pedig ideiglenes árusítóhelyeken. A szolgálat munkatársai több forgalmazónál találtak import húskészítményeket, amelyeken nem volt magyar nyelvű jelölés, illetve a gyártók nem az uniós előírásoknak megfelelően tüntették fel a termékek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idejét.

A korábbi évektől némileg eltérően a Magyar Húsipari Terméktanács nemrég azt javasolta, hogy inkább nagy üzletekben, bevásárlóközpontokban vegyenek a fogyasztók sonkát és más húsféléket, mert így a származási hely ellenőrizhetőbb, és az ennivalók címkézése jobb. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője, Dömölki Lívia azonban azt tanácsolja, hogy ha a fogyasztónak személyes jó kapcsolata van egy hentessel, húsárussal, akkor nyugodtan bízzon meg abban, amit ő ajánl. Az előre csomagolt húsvéti sonkáknál pedig a címke alapos tanulmányozása a legfontosabb, hiszen ebből deríthető ki, hogy milyen eljárással, illetve mely részből készítették. Sonkának csak a combból készített termék nevezhető, a lapockából készült nem. Az élelmiszerszakértő szerint darált húst olyan helyen érdemes venni, ahol a vásárló választhatja ki a húst, és azt előtte készítik el.

A húsvéti termékek vizsgálata során a forgalomba hozott tojásoknál a leggyakoribb kifogás a jelölés hiánya a gyűjtő-, valamint a fogyasztói csomagoláson eltérő minőségmegőrzési idő osztályozatlan, hibás méretű, lejárt minőségmegőrzési idő. A szakemberek azt javasolják, hogy csak olyan tojást vegyenek meg a vásárlók, amelyen jól olvasható a jelölés és csomagolásán feltüntették a minőségmegőrzési időt. A tojások esetében ez 28 nap; ezt 2004 májusától kötelező feltüntetni.

Nem könnyű választani az üzletek polcait elöntő húsvéti csokoládétermékek közül sem. Évente mintegy hétezer tonna csokoládéfigura fogy Magyarországon. Ennek azonban kevesebb mint a fele nevezhető valóban csokoládénak. Az uniós csokoládé- irányelv szerint csak az olyan édesség nevezhető csokoládénak, amely összes kakaószárazanyagtartalma legalább 35 százalék, ebből pedig legalább 18 százalék a kakaóvaj, legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

Egyre jellemzőbb, hogy az áruházak az éles verseny miatt az olcsó, tejbevonó masszából készült nyulakkal próbálják becsalogatni a vevőket – mondta el a reggel.hu-nak Fekete Zoltán, a Magyar Márkaszövetség főtitkára. Elsősorban a kisebb gyártók és a nagy láncok saját márkás termékei készülnek tejbevonó masszából. Az is előfordul, hogy a vevőket nem megfelelően tájékoztatják, a boltok polcaira csak azt írják ki, hogy „húsvéti nyúl, tej”. Így nem lehetnek biztosak abban, hogy az adott termék miből készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!