Hírek

2006.04.14. 20:20

Program helyett mozgósítás

A pártprogramok ütköztetése helyett a politikusok most másra koncentrálnak: a mozgósítás érdekében a második forduló előtt ötödik sebességre kapcsoltak.

Dreissiger Ágnes

A választás első fordulójának eredményei komolyan meghatározták a két forduló közötti időszak mondanivalóját és kampánystratégiáját. A szocialisták és a liberálisok optimistán nyilatkoznak, az MDF igyekszik kitérni a Fidesz csapdái elől, utóbbiak pedig próbálják hátrányukat ledolgozni. A lapunk által megkérdezett politológusok szerint az MSZP és az SZDSZ már vasárnap este teljes összhangban lépett fel, hétfőn pedig példátlanul rövid idő alatt sikerült megegyezniük. Debreczeni József közíró, politológus szerint a szabad demokraták identitás-kampánya sikeres volt, a párt bejutott a parlamentbe, nekik így már nem kell erőteljesen harcolniuk. Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, az SZDSZ-nél csak az a kérdés, mi motiválhatja a liberális szavazókat, hogy a második fordulóban is leadják voksukat.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a szocialisták magabiztosan kampányolnak
[/caption]Vasárnap óta a média középpontjában kétségtelenül Dávid Ibolya és pártja áll. A jobboldali civakodás mindkét szakember szerint rosszat tett a jobboldal megítélésének, amivel éles kontrasztban áll az a tény, hogy a baloldal egységes és látszólag harmonikus is. Kiszelly a helyzetet úgy ítéli meg, hogy az MDF igyekszik jól sáfárkodni a hirtelen jött médiaszerepléssel, és addig lebegtetni az esetleges összefogást, ameddig csak lehet. Debreczeni ezzel szemben úgy látja, a Fidesz négy éven keresztül akarta lenyomni a víz alá az MDF-et, s amikor a pártnak mégiscsak sikerült kievickélnie a túlpartra, most leárulózzák őket, amennyiben nem hajlandóak összeállni a nagyobbik ellenzéki párttal. Az MDF-nek a személyes indokokon túl nem feltétlenül érdeke, hogy egy vesztésre álló jobboldalhoz csatlakozzon, Orbán Viktor pedig egy süllyedő hajóra invitálja most Dávid Ibolyát. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az MDF-re azok a konzervatív szavazók voksoltak, akiknek nem tetszett a Fidesz által képviselt ideológia. Ők egy ilyen összefogás hallatára biztosan elfordulnának az MDF-től. Kiszelly szerint viszont az MDF-re csak addig figyel a média, amíg kezében van az adu, amíg a "teniszmeccsen a levegőben van a labda." A kis párt akkor kerülhet ismét reflektorfénybe, ha a második forduló után kiderül: a jobboldali győzelemhez megkerülhetetlen a velük való együttműködés.

[caption id="" align="alignright" width="150"] Orbán Viktor a hét közepe óta járja az országot, a billegő körzetekbe látogat el
[/caption]A Fidesz már az első forduló előtt is maximális sebességen kampányolt, amiből nem igazán lehet magasabb fordulatra kapcsolni. Debreczeni szerint a párt 2002-ben álló helyzetből startolt, igaz, akkor merőben más is volt a helyzet: Orbán Viktor négy éve erős miniszterelnökként lépett fel egy enervált Medgyessy Péterrel szemben. Most a Fidesz mindezidáig egyszemélyes vezetője fáradt és kétségbeesett, miközben Gyurcsány Ferenc erős és dinamikus. A pozícióromlást az is okozza, hogy a Fidesznek jelenleg nincsen miniszterelnök jelöltje, ehelyett egyedüli fegyverük az államháztartási hiány emlegetése. A makrogazdasági adatok a politológus szerint nem izgatják túlságosan az embereket, ráadásul a deficit szó szajkózásának azért sincsen értelme, mert a Fidesz már eddig is a negatív kampány mellett tette le a voksát. A kívánt hatás így már biztosan elmarad.

Az MSZP ráadásul minden fórumon azt bizonyítja: az erő velük van, a bizonytalan szavazók pedig előszeretettel húznak a győztes felé. Kiszelly szerint a szocialisták Új Magyarország programja pont annyira lila köd, amennyire szükség van arra, hogy azt mindenki a magáénak érezze. A politológus szerint ez az orbáni polgári Magyarországgal egyenértékű gyűjtőfogalommá válhat.

Mikola jött, Mikola ment?

A Fideszen belül is megoszlanak a vélemények arról, mekkora szerepe volt Mikola Istvánnak abban, hogy a párt elvesztette az első fordulót. A két hónapja "surranópályán" beelőző nemzet orvosa Orbán Viktor szerdai visszalépésével kapta meg saját visszaminősítését is. Ezt maga Orbán jelentette ki, így Mikola a párt éléről visszakényszerült a szürkeségbe, ráadásul úgy, hogy nem is tagja a Fidesznek. Mikola kedden már nem kapott szót a Budai Várban tartott nagygyűlésen, csupán a színpadra állhatott fel az Orbán-beszéd idejére. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője akkor még tagadta, hogy megvonták volna Mikolától a szereplés jogát, de a hétvégére kiderült: Mikolának valóban nem osztottak ki egyetlen választókerületet sem, ahol felléphet, helyette a korábban háttérben maradó Áder János és Pokorni Zoltán járja országszerte a rendezvényeket.

Dreissiger Ágnes Mikola jött, Mikola ment? A Fideszen belül is megoszlanak a vélemények arról, mekkora szerepe volt Mikola Istvánnak abban, hogy a párt elvesztette az első fordulót. A két hónapja "surranópályán" beelőző nemzet orvosa Orbán Viktor szerdai visszalépésével kapta meg saját visszaminősítését is. Ezt maga Orbán jelentette ki, így Mikola a párt éléről visszakényszerült a szürkeségbe, ráadásul úgy, hogy nem is tagja a Fidesznek. Mikola kedden már nem kapott szót a Budai Várban tartott nagygyűlésen, csupán a színpadra állhatott fel az Orbán-beszéd idejére. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője akkor még tagadta, hogy megvonták volna Mikolától a szereplés jogát, de a hétvégére kiderült: Mikolának valóban nem osztottak ki egyetlen választókerületet sem, ahol felléphet, helyette a korábban háttérben maradó Áder János és Pokorni Zoltán járja országszerte a rendezvényeket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a szocialisták magabiztosan kampányolnak Orbán Viktor a hét közepe óta járja az országot, a billegő körzetekbe látogat el -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!