Hírek

2006.04.05. 11:54

Pluszmilliárdok árvízvédelemre

„Páratlanul súlyos” az árvízhelyzet – fogalmazott kedden Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. „Soha nem volt még példa arra, hogy 1574 kilométeres szakaszon kelljen elrendelni harmadfokú vagy azt meghaladó árvízvédelmi készültséget” – szemléltette a helyzetet a tárcavezető.

BAMA

A fővárosban kedden hatalmas dugók alakultak ki, mivel a Bem rakpartot le kellett zárni: a Margit híd budai hídfőjénél homokzsákokkal bástyázták körbe azokat a pontokat, ahol az út alatt áttört a Duna vize. A közúti közlekedést nagy káosz árán elterelték, a HÉV pedig a nyílt pályán áll meg, ahol ideiglenes megállót aszfaltoztak. Tömegjelenetek és összevisszaság jellemezte a délutáni csúcsforgalmat. A Duna-víz az egész észak-budai oldalon a homokzsákok peremén táncolt, néhol a HÉV töltését is fóliával és homokzsákokkal kellett megvédeni. A Hajógyári-sziget nagyrészt víz alatt állt, a gyári épületeknél egy Audi merült félig el.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A budapesti Rozmaring éttermet már csak csónakkal lehet megközelíteni. Így szállítják a homokzsákokat is az önkéntesek. A szemben lévÕ Hajógyári-sziget már víz alatt áll. – fotó: Kallus György
[/caption]A Tímár utcai HÉV-megállónál még nagyobb baj történt: a Duna körbeöntötte az ártérre épült Rozmaring éttermet. Az épületegyüttes Duna felőli oldala vízálló vasbetonból készült, és hÕsiesen tartott, a túloldalon körgátat építettek homokzsákokból. Szabóné Mohácsi Erzsébet étterem- tulajdonos is homokzsákokat töltött az önkéntesekkel, amelyeket már csak csónakon tudtak beszállítani az étteremhez. „A családom, az alkalmazottak mind itt vannak, sokukat nem is ismerem, önkéntesen segítenek” – mondta.

Az árvíz által ostromolt Visegrádot kedden le kellett zárni a bámészkodó turisták miatt. A település leginkább egy katasztrófa sújtotta övezetre hasonlított: a belvárosban buzgárok bugyogtak fel az aszfaltból, a kerítéseket sok helyen megbontották, hogy a homokzsákokkal megrakott terepjárók könnyebben közlekedhessenek. Egy hosszú szakaszon megrepedt az útburkolat és azon keresztül tört fel a víz.

„Mutatja erejét az árvíz” – vezette fel Gyurcsány Ferenc a 12 pontot, amelyet a kormány keddi ülésén fogadott el annak érdekében, hogy „gyorsan és bürokráciamentesen” történjen a védekezés, a helyreállítás. A kormányfő által ismertetett program első és legfontosabb pontja, hogy a védekezésre fordítható költségvetési előirányzatot nyitottá tették, a bajba jutott önkormányzatoknak a segélyt a Pénzügyminisztérium azonnal utalja. A zökkenőmentesség érdekében a belügyminiszter gondoskodik a vis maior-előleg-kérelmek soronkívüli elbírálásáról. Egyébként a víz nem kevés pénzt sodor el a büdzsé különleges tartalékából: naponta 200 millió forintot, eddig több mint hárommilliárdot. A kormány 300 millió forintos árvízi készpénzalapot is létrehozott. Az érintett települési önkormányzatokon keresztül folyósított gyorssegélybÕl azok részesülhetnek fejenként 3-15 ezer forinttal, akiknek hétköznapi biztonságát teszi lehetetlenné az árvíz.

A kormány hatezer katonát, ötezer rendőrt, ezer tűzoltót, 815 határvadászt küldött a kritikusabb helyszínekre, akik éjjelnappal, egymást váltva dolgoznak majd a vízügyi szakemberekkel és az önkéntesekkel. A közmunkások zömét – 20 ezer főt – átirányították az ár- és belvíz- védekezési feladatokra. A kifejezetten ár- és belvízvédelem keretében foglalkoztatott háromezer fős, közhasznú munkát végző brigád létszámát megduplázták. ElÕbbi 11, utóbbi 2 milliárddal terheli meg a büdzsét.

Újjáépítési garanciáról beszélt Orbán Viktor tegnap Nagymaroson. A Fidesz elnöke arra tett ígéretet, hogy az árvízben károsult házak tulajdonosait kárpótolják. „Legyen pénz és paripa” – mondta, majd hozzátette: Nagymaros egyetlen fillért sem kapott.

Persányi Miklós kedden Sólyom László köztársasági elnököt tájékoztatta az árvízhelyzetről, és arra kérte, hogy a „kampánycélokból megjelenő ellenzéki gondolatot, amely az árvizet használja pánikkeltésre, segítsen megállítani”. A miniszter szerint Magyarországon van elegendő erő, pénz, az önkormányzatok pedig megkapnak mindent a védekezéshez.

Készültség a Batthyány téren: „És mi lesz, ha betör a víz a metróba?”

Keddre sikerült elállítani a vízömlést a budapesti Batthyány téri aluljáróban, ahova a Duna magas szintje miatt tört be a víz. Így végül nem kellett lezárni a folyó budai oldalának első metrómegállóját. A BKV álláspontja szerint a metró alagútját nem fenyegeti veszély. „A metró sokkal mélyebben van, mint a HÉV, ezért kizárt, hogy a víz nyomásától beszakadjon a födémszerkezet” – tudtuk meg Bóna Esztertől. A BKV szóvivője kérdésünkre feltételezte, hogy léteznek olyan forgatókönyvek, amelyeket vízbetörés esetén kell alkalmazni, de szerinte azok nem nyilvánosak. A készülődésből mindenesetre arra lehet következtetni, hogy kiemelten védett, így kiemelten kockázatos terület a Batthyány tér. Számos menekülési útvonal nem képzelhető el az alagutakból. „A vágányokat összekötÕ folyosókon át kell menni a másik oldalra, és a legközelebbi megállónál lehet kijutni, vagy a hosszú szakaszokon többnyire építenek felszínre vezető lépcsőket” – mondta a reggel.hu-nak Gulyás László, az épülő négyes metró egyik mérnöke.

Önkéntesek bajban

„Tízen jelezték a faluban, hogy munkáltatójuk rendkívüli felmondással fenyegette meg őket, mivel hétfőn nem mentek el dolgozni az árvízvédelmi munkák miatt” – mondta el lapunknak a Szentendrei-szigeten lévő Kisoroszi polgármestere. A falut körbezárta a víz. Molnár Csaba telefonon felkereste a kirúgással fenyegetőző cégeket, emberséget és megértést kérve tőlük. A beszélgetés után a munkáltatók általában visszakoztak. A polgármester kiemelte, hogy vészhelyzet esetén a védekezés irányítója bárkit kötelezhet arra, hogy vegyen részt a munkálatokban. Ezt lapunknak megerősítette Habaz Ferenc munkajogász is.

Katonát, önkéntes diákot, homokzsákot egy darabot sem látni az Óbudai-szigetnél. Mintha ez a sziget kegyvesztett lenne. „Nem lett volna értelme a védekezésnek, hiszen a salakos talaj miatt alulról szivárog be a víz” – mondja a főbejárat portása. Lesz dolguk a kárfelmérőknek. Készültség a Batthyány téren: „És mi lesz, ha betör a víz a metróba?” Keddre sikerült elállítani a vízömlést a budapesti Batthyány téri aluljáróban, ahova a Duna magas szintje miatt tört be a víz. Így végül nem kellett lezárni a folyó budai oldalának első metrómegállóját. A BKV álláspontja szerint a metró alagútját nem fenyegeti veszély. „A metró sokkal mélyebben van, mint a HÉV, ezért kizárt, hogy a víz nyomásától beszakadjon a födémszerkezet” – tudtuk meg Bóna Esztertől. A BKV szóvivője kérdésünkre feltételezte, hogy léteznek olyan forgatókönyvek, amelyeket vízbetörés esetén kell alkalmazni, de szerinte azok nem nyilvánosak. A készülődésből mindenesetre arra lehet következtetni, hogy kiemelten védett, így kiemelten kockázatos terület a Batthyány tér. Számos menekülési útvonal nem képzelhető el az alagutakból. „A vágányokat összekötÕ folyosókon át kell menni a másik oldalra, és a legközelebbi megállónál lehet kijutni, vagy a hosszú szakaszokon többnyire építenek felszínre vezető lépcsőket” – mondta a reggel.hu-nak Gulyás László, az épülő négyes metró egyik mérnöke. Önkéntesek bajban „Tízen jelezték a faluban, hogy munkáltatójuk rendkívüli felmondással fenyegette meg őket, mivel hétfőn nem mentek el dolgozni az árvízvédelmi munkák miatt” – mondta el lapunknak a Szentendrei-szigeten lévő Kisoroszi polgármestere. A falut körbezárta a víz. Molnár Csaba telefonon felkereste a kirúgással fenyegetőző cégeket, emberséget és megértést kérve tőlük. A beszélgetés után a munkáltatók általában visszakoztak. A polgármester kiemelte, hogy vészhelyzet esetén a védekezés irányítója bárkit kötelezhet arra, hogy vegyen részt a munkálatokban. Ezt lapunknak megerősítette Habaz Ferenc munkajogász is. A budapesti Rozmaring éttermet már csak csónakkal lehet megközelíteni. Így szállítják a homokzsákokat is az önkéntesek. A szemben lévÕ Hajógyári-sziget már víz alatt áll. – fotó: Kallus György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!