Hírek

2006.04.12. 10:39

Orbán közös miniszterelnök-jelöltet ajánlott

Közös miniszterelnök-jelölt állítását javasolta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A Reuters szerint a Fidesz Bod Péter Ákost ajánlja. Az Inforádió a közgazdász mellett Martonyi János volt külügyminiszter nevét is említette lehetséges miniszterelnök-jelöltként.

BAMA

Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy levélben már javaslatot is tett a közös jelölt személyére. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a polgári erők tegyenek félre minden nézeteltérést, "tegyék félre személyes és pártbéli ambícióikat, feltétel nélkül fogjanak össze, és közösen állítsunk miniszterelnök-jelöltet". Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a Fidesz az MDF nélkül nem tud kormányt alakítani. Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: pártja az MDF oldaláról javasolt miniszterelnök-jelöltet.

Külföldi és magyar sajtóértesülések szerint Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, az Antall-kormány miniszterét javasolta közös miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. Szerdán délben - nem sokkal azt követően, hogy Orbán Viktor sajtóértekezleten ismertette azt az ajánlatot, hogy a Fidesz-KDNP és az MDF közösen állítson miniszterelnök-jelöltet - az InfoRádió bejelentette: értesülései szerint Bod Péter Ákos közgazdász vagy Martonyi János, a Fidesz-kormány volt külügyminisztere lehet a Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz közös miniszterelnök-jelöltje. A Reuters brit hírügynökség a magyarországi választási kampány legújabb fordulatáról szóló szerdai tudósításában egyedül Bod Péter Ákost nevezte meg a két párt lehetséges közös miniszterelnök-jelöltjeként.

A személyemet érintő sajtóhíreket megerősíteni nem tudom - közölte Bod  Péter Ákos, az MDF gazdasági tanácsadója. Úgy fogalmazott: "egy közös kormányfőjelölt személyéhez a két pártnak, azok testületeinek kell előbb megállapodni". A végső felhatalmazást, bárki legyen a közös kormányfőjelölt, a választók adhatják meg. Amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni" – tette hozzá.

A Fidesz előzetesen egyeztetett azzal a személlyel, akit közös miniszterelnök-jelöltnek javasolnak Dávid Ibolya MDF-elnöknek – nyilatkozott Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki párt kommunikációs vezetője, aki azonban "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem akarta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Bod Péter Ákost javasolták közös kormányfő-jelöltnek. Deutsch-Für Tamás elmondta: a Fidesz országos elnöksége dönthetett arról, hogy közös miniszterelnök-jelöltet javasol, mert ugyan a Fidesz március 19-i kongresszusa az országos választmány javaslatára hagyta jóvá Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét, valamint Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltségét, de a kongresszus és az országos választmány a Fidesz országos elnökségére és az országos választmány elnökségére ruházta át az ilyen, vagy például a listákkal kapcsolatos döntéseket. Hozzátette: a Fidesz közös jelöltre vonatkozó javaslata azt is jelenti, hogy Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös jelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

Hiller István szerint a Fidesz végképp elveszítette kormányzó képességét: se miniszterelnök-jelöltje, se programja. Az MSZP elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett: Orbán Viktor szerda délelőtti bejelentése gyakorlatilag azt jelenti, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről.

Lendvai Ildikó szerint a Fideszben vagy leváltották Orbán Viktort, vagy csupán egy "ócska politikai trükk" a nagyobbik ellenzéki párt vezetőjének az az MDF-hez szóló javaslata, amellyel közös miniszterelnök-jelöltet indítványozott. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, bármelyik lehetőség is áll fenn a kettő közül, különösebb aggodalomra az MSZP-nek nincs oka. Arra a kérdésre, hogy ha mégis létrejön valamiféle megállapodás a Fidesz és az MDF között, kell-e változtatnia stratégiáján a szocialistáknak, Lendvai Ildikó határozott nemmel válaszolt. Lendvai Ildikó önleleplezőnek tartja Orbán Viktor javaslatát. Ahogy mondta, ez arról szól, hogy valaki a hatalomért "az utolsó percben kapálózva" váratlan és meggondolatlan ötletekkel áll elő.

Orbán Viktor beismerte a Fidesz vereségét, amikor lemondott a miniszterelnök-jelöltségről - jelentette ki a liberális gazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. "Jobboldalon ebben a pillanatban két dolog hiányzik, ami a kormányalakításhoz és a választások megnyeréséhez általában szükséges, a program és a kormányfő-jelölt" - fogalmazott Kóka János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!