Hírek

2006.04.27. 19:17

Olajfúró torony találta meg a dínómaradványt

A valaha legmélyebben megtalált dinoszaurusz fosszília került elő az Északi-tengerből Norvégia partjainál. A tengerszint alatt 2300 méter mélyen megtalált maradványt egy olajfúró torony próbafúrásakor a fúróhenger hozta a felszínre.

BAMA

A 195-210 millió évvel ezelőtt élt példány maradványáról kiderült, hogy az egy plateoszaurusz ujjperce. Az Oslói Egyetem professzora, Jorn Harald Hurum a BBC honlapjának elmondta, ez az első alkalom, hogy ilyen mélyről kerülnek elő dínómaradványok, s ez az első norvég lelet is.

A plateoszaurusz egyébként a legelterjedtebb dínófajta volt Európában. Abban az időben síkság húzódott Norvégia és Grönland között, s így az is biztos volt, hogy ott is éltek állatok. Fosszíliák viszont nem kerültek elő, mert a mai Norvégia területén az egymást követő jégkorszakok erodálták a dinoszaurusz-maradványokat rejtő sziklákat. Ám a tudósok azt sejtik, az ország legészakibb részén, a Spitzbergák szigetcsoportnál még lehetne találni maradványokat.

A fosszíliát egyébként még 1997-ben találták, de a geológus elbizonytalanodtak, amikor több kollégájuk is úgy vélte, a leletek növényi eredetűek. A dinoszaurusz-maradványok így a fiókba kerültek, s csak 2003-ban került dr. Hurumhoz, aki úgy gondolta, ezek valójába dínócsontok. Végül a pontos azonosítást a Bonni Egyetemen végezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!