Hírek

2006.04.10. 19:08

Nehéz munka vár a következő kormányra

Még semmi sem dőlt el – állítja a cseh sajtó. Bár a magyarok vasárnap több politikai párt közül választhattak, a választás valójában két erős és karizmatikus vezető, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párharcára szűkült le – írja a konzervatív Lidové Noviny. Nemzetközi sajtószemle a magyarországi választásokról.

BAMA

Bár a magyarok vasárnap több politikai párt közül választhattak, a választás valójában két erős és karizmatikus vezető, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párharcára szűkült le – írja a konzervatív Lidové Noviny. A liberális Mladá Fronta Dnes szintén úgy véli: míg korábban a pártok programjaikkal próbálták megszólítani az embereket, a mostani választás legnagyobb választása „Gyurcsány, a gazdag vállalkozó, illetve Orbán, a nacionalista antikommunista személyisége között” volt. Mindkét lap leszögezi: bárki nyeri a magyar választást, bárki lesz az új kormányfő, legnagyobb problémáját a magyar költségvetés rendbetétele fogja jelenteni.


Az MSZP-SZDSZ koalíciónak esélye van a folytatásra – írta a baloldali Právo című lap. Úgy véli azonban, hogy a kártyákat nagyon megkeverheti a Magyar Demokrata Fórum, amelynek bejutása a parlamentbe meglepetés.


A Szabad Demokraták Szövetségének 6 százalék körüli eredménye sorsdöntőnek bizonyulhat a jelenlegi koalíció számára a hatalom megőrzésében – állapítja meg a Financial Times. Az MDF bejutása a parlamentbe várhatóan ádáz tárgyalásokat fog eredményezni, hiszen mindkét nagy párt magának akarja biztosítani a demokrata fórum támogatását – teszi hozzá a lap, amely szerint a Fidesz győzelme az Európai Unió új tagállamaiban az integráció iránti, növekvő aggodalmat jelezné. Az International Herald Tribune című lap rámutat: bármelyik párt győzzön is, a következő kormányra nehéz küzdelem vár a költségvetési deficit, a gyenge forint és a szélesedő külkereskedelmi hiány kezelésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!