Hírek

2006.04.12. 18:51

MDF-es politikus lehet a miniszterelnök-jelölt

Meglepő ajánlatot tett szerdán Dávid Ibolyának Orbán Viktor. A Fidesz elnöke egy MDF közeli szakembert javasolt miniszterelnök-jelöltnek.

Éber Sándor

Közös miniszterelnök-jelölt állítását javasolta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A Fidesz elnökségének keddi döntését tartalmazó levelet Rogán Antal kampányfőnök szerdán vitte el a demokrata fórum központjába. Orbán Viktor a jelöltet nem nevezte meg a nyilvánosság előtt, mindössze annyit árult el, hogy az MDF oldaláról kerülne ki, s képes lenne megoldani az ország pénzügyi válságát. A Fidesz elnöke abban reménykedik, hogy még nagypéntek előtt sikerül megállapodni az új közös jelöltről.

„Miután az MDF nem fogadja el a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét, ezt a tényt tudomásul kell venni, ez egy olyan tény, amely ma a győzelem útjában áll, ezt az akadályt onnan el kell távolítani” – indokolta javaslatát Orbán, akit márciusban a Fidesz kongresszusa választott a párt kormányfő-jelöltjének. Orbán arra a kérdésre, hogy saját magának és Dávid Ibolyának milyen szerepe lenne a kormányalakítás esetén, úgy válaszolt: erről majd a közös miniszterelnök döntene. A Fidesz kampányát azonban továbbra is személyesen irányítja a pártelnök.

A bejelentés után megindultak a találgatások, ki lehet a közös kormányfő-jelölt. A legtöbb médium szerint Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét, az Antall-kormány miniszterét javasolta Orbán. Az InfoRádió esélyesnek nevezte meg Martonyi Jánost, a Fidesz-kormány volt külügyminiszterét is. Állítólag felmerült még Pokorni Zoltánnak, a Fidesz alelnökének és Csányi Sándornak, az OTP -elnök-vezérigazgatójának a neve is. „A személyemet érintő sajtóhíreket megerősíteni nem tudom. Amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni” – reagált a találgatásokra Bod Péter Ákos, az MDF gazdasági tanácsadója.

„A Fidesz előzetesen egyeztetett azzal a személlyel, akit közös miniszterelnök-jelöltnek javasolnak” – hangoztatta szerdán Deutsch-Für Tamás. A Fidesz kommunikációs vezetője, „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem akarta, hogy Bod Péter Ákos lenne a közös jelölt. A Fidesz közös jelöltre vonatkozó javaslata azt is jelenti, hogy Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös jelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.

Dávid Ibolya még Orbán bejelentése előtt közölte: csak akkor lát lehetőséget a Fidesszel való együttműködésre, ha elfogadják az MDF nyolc pontból álló feltételeit. A Fideszt például arra kötelezné a demokrata fórum, hogy vonja vissza közel 3500 milliárd forintnyi „felelőtlen ígéretét” a nyilvánosság előtt, mivel tovább súlyosbítanák a büdzsé helyzetét. A Fidesznek el kellene vetnie az azonnali, 10 százalékpontos tb-járulék csökkentésre és a minimálbér 100 ezer forintra emelésére szóló javaslatát, mivel Dávid szerint így csődbe juttatnák a kis- és középvállalkozásokat. Dávid Ibolya arra is felszólította Orbánt, hogy szakítson meg minden együttműködést a Munkáspárttal, illetve a MIÉP-Jobbikkal.

Az MDF elnöke szerint a Fidesz nem a demokrata fórum miatt veszítette el a választások első fordulóját, hanem a saját politikája miatt. Ha ezen hajlandó változtatni, ha valódi jobboldali, konzervatív politikát vállal fel, ha a nyilvánosság előtt elfogadja a fenti kiinduló feltételeinket, akkor van értelme a tárgyalásnak, és kész Orbánnal több lépcsős tárgyalásokat folytatni. Gémesi György pozitív elmozdulásként értékelte, hogy Dávid Ibolya válaszolt a Fidesz együttműködési kezdeményezésére,  ugyanakkor szerinte az MDF elnöke levelében  „teljesíthetetlen feltételrendszert támaszt”. Az MDF-es politikus volt az egyetlen az elnökségi ülésen, aki nem támogatta azt döntést, hogy képviselőik ne lépjenek vissza a Fidesz javára a második fordulóban.

Első helyet kérnek maguknak a kullogó MDF-sek

Továbbra is belső megosztottsággal küzd az MDF Dávid Ibolya fidesszel kapcsolatos politikája miatt. Szerdán Orosházán és Siófokon újabb két vidéki MDF-es jelölt lépett vissza. Mindketten arra buzdították szavazóikat, hogy voksoljanak a Fidesz jelöltjére. Az első fordulóban alig 4 százalékot kapott Ivády Gábor, Heves megyei jelölt viszont azzal állt elő, hogy lépjen vissza javára a 38,84 százalékot elért Asztalos Dezsőné (Fidesz). A pétervásárai központú választókerület első helyezettje az MSZP színeiben induló Sós Tamás volt.

Hajdú-Bihar és Veszprém megyében az MDF azt közölte: nem akar együttműködni a Fidesszel. Ebben az esetben Berettyóujfalu, Ajka, Várpalota és Veszprém térségében MSZP-s jelöltet segíthet be a parlamentbe az MDF, ugyanis itt csak összefogással győzhetnek az ellenzéki erők. Meglepő felvetéssel állt elő a sárospataki Jánosdeák Gábor is, aki a maga 5 százalékával is azt követeli, hogy lépjen vissza a javára a 48 százalékon álló Fidesz-jelölt. Amúgy itt nincs is szüksége az MDF-re a Fidesznek.

„Ócska trükk, szánalmas javaslat”

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fideszben vagy leváltották Orbán Viktort, vagy csupán egy „ócska politikai trükk” a nagyobbik ellenzéki párt vezetőjének az az MDF-hez szóló javaslata. „A Fidesz végképp elveszítette kormányzó képességét: se miniszterelnök-jelöltje, se programja” – reagált Orbán bejelentésére Hiller István, az MSZP elnöke. Kóka János, gazdasági miniszter szerint Orbán a Fidesz vereségét ismerte el, amikor lemondott a miniszterelnök jelöltségről. Fodor Gábor, az SZDSZ országos ügyvivője szerint szánalmas a Fidesz elnökének javaslata, miután korábban minden „gaztettet” megcsináltak az MDF-fel szemben.

Hajdú-Bihar és Veszprém megyében az MDF azt közölte: nem akar együttműködni a Fidesszel. Ebben az esetben Berettyóujfalu, Ajka, Várpalota és Veszprém térségében MSZP-s jelöltet segíthet be a parlamentbe az MDF, ugyanis itt csak összefogással győzhetnek az ellenzéki erők. Meglepő felvetéssel állt elő a sárospataki Jánosdeák Gábor is, aki a maga 5 százalékával is azt követeli, hogy lépjen vissza a javára a 48 százalékon álló Fidesz-jelölt. Amúgy itt nincs is szüksége az MDF-re a Fidesznek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!