Hírek

2006.04.26. 13:30

Letették az alapkövet Csepelen

Letették az alapkövét az Európai Unió legnagyobb környezetvédelmi beruházásának szerdán Csepelen. Négy év alatt mintegy 138 milliárd forintból elkészülő szennyvíztisztító telep megépítése után a Budapesten a Dunába engedett tisztított szennyvizek aránya 92 százalék lesz.

BAMA

Az Európai Unió 65 százalékos támogatása mellett épülő, Élő Duna elnevezésű projekt elindításán Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a Duna legnagyobb szennyezője éppen Budapest, de az európai összefogásnak köszönhetően újra élővé válhat a „közös európai érték”. A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a hasonló környezetvédelmi beruházásoknak köszönhetően „új környezeti állapotba” kerül Magyarország, így a többi közt egészséges ivóvizet ihatnak majd valamennyi településen az emberek.

Demszky Gábor főpolgármester azt közölte: a környezetvédelmi beruházástól azt várja, hogy a Dunán megélénküljön a sportélet, és hogy a megtisztuló folyóban 2010 után majd akár úszni is lehessen. Vajda Pál főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére elmondta: jelenleg 16 szennyvízbefolyó működik a Duna-parton, ezekből naponta összesen mintegy 300 ezer köbméter, biológiailag tisztítatlan szennyvíz ömlik a folyóba.

A 2010 nyarára elkészülő „teljesen zárt rendszerű” szennyvíztisztító napi 350 ezer köbméter szennyvíz biológiai megtisztítására lesz képes úgy, hogy a kifolyókból érkező  szennyvizet egy főgyűjtőcsatornán keresztül szállítják majd a  csepeli telepre, ahonnan tisztán ömlik bele a Dunába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!