Hírek

2006.04.24. 07:00

Leparancsolta rólam a főnök a rövidnadrágot

Olvasónk rövidnadrágban ment be dolgozni. Főnöke megkérte, hogy ne öltözzön így a munkahelyen. Vegyen hosszú nadrágot, akármilyen kényelmes is a másik.

BAMA

Egyetértenek a főnökkel a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vannak persze munkakörök, amelyekben természetes a rövidnadrágos öltözék. Ilyen a kifutófiú, az építőmunkás vagy a pizzafutár munkája. De a munkahelyet, a kollégákat, a főnököt s magát az állásunkat is meg kell becsülnünk, nemcsak gondolatban, hanem külső megjelenésünkkel is. Vannak bizonyos társadalmi normák, viselkedési szabályok, amelyeket be kell tartani, akkor is, ha azok hallgatólagosak. Ilyen a megfelelő öltözék.

A munkáltató előírhatja, hogy a munkahelyen miben kell megjelenni – teszi hozzá dr. Schneider Péter ügyvéd. Védőruhában, öltönyben, egyenöltözékben. Ez szokásos például veszélyes munkakörökben, vagy bankokban, köztisztviselőknél, hivatalokban. A munkaszerződésbe is bele lehet foglalni, hogy a ruházat takarja el a lábat. Ha ezt a szabályt a munkáltató írásban nem fekteti le, nem is követelheti meg rögtön. Más helyzet, amikor a főnök szóban megkéri az illető dolgozót, hogy ne rövidnadrágban (miniszoknyában, melltartó nélkül stb.) jöjjön. Ennek a kérésnek (utasításnak) a munkavállaló köteles eleget tenni.

Ami a kérdés erkölcsi részét illeti, a két ügyvéd egyetért. A munkahelyet dr. Schneider szerint is illő megtisztelni azzal, hogy nem a hawaii gatyánkban sétálunk be kollégáink közé. Az ilyen öltözék a strandra vagy a tengerpartra való.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!