Hírek

2006.04.21. 00:00

Lelkesítő szavak a kampányhajrában

Budapesten dobta be utolsó erőtartalékait a kampánycsend és a választások második fordulója előtt a Fidesz és a nagygyűlést közösen rendező MSZP és SZDSZ.

Dreissiger Á. – Tibai G.

Az MSZP és az SZDSZ közös kampányzárója igazi majálishangulatot idézett. A többezres tömegben a teljes összefogás jegyében a magyar zászló mellett mindenkinél piros lufi és kék tábla is volt a Városligetben. A másfél órás rendezvényen minden felszólaló beszéde alatt legalább háromszor erősítette meg az egybegyűlteknek, hogy április 23-án a koalícióra szavazzanak. Hiller István hangsúlyozta: „a koalíciónál van miniszterelnök-jelölt, van összefogás és van program is. A jobboldalnál ezek közül egyik sincs, válasszanak hát!” – mondta az MSZP elnöke, aki ezek után segítséget kért a második Gyurcsány-kormány megalakulásához.
„Mi feltettük a pontot, önök vasárnap alátolhatják az i-t” – jelentette ki Kuncze Gábor. A liberális párt elnöke beszéde alatt azonban sokszor különböztette meg pártját az MSZP-től, és mindenki számára világossá tette: április 24-étől is folytatódik a vita, ám a végén kompromiszszum születik a koalíciós partnerek között. Romano Prodi video-üzenete következett. A frissen választást nyert olasz baloldali politikus azt üzente az egybegyűlteknek: szurkol az MSZP-nek. A fináléban a párt miniszterelnök-jelöltje lépett a pulpitusra. Gyurcsány Ferenc „megcselekedtük, amit megkövetelt a haza” szavakkal kért bizalmat. A kormányfő szerint győzni fog a koalíció, ha az emberek a remény koalíciójára szavaznak. Nem ígéri, hogy rögtön megoldódik minden probléma, de lehetőség nyílik egy új, élhetőbb, gazdagabb Magyarország megteremtésére.
A Fidesz Budára, a rakpart Műegyetem előtti szakaszára hívta össze híveit. A több tízezres tömeg előtt a legnagyobb ellenzéki párt elnöke kijelentette: április 9-én nem dőlt el semmi, a döntés a második fordulóra maradt. Orbán Viktor azt mondta: 70 egyéni győzelmet kell megszerezni ahhoz, hogy a Fidesz és az MDF közös nemzeti kormányt alakíthasson.
Az összegyűltekhez elsőként szóló Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta: előbújtak az előző rendszer figurái, hogy ott folytassák, ahol 1988-ban abbahagyták.
Szabad György, az Országgyűlés volt elnöke utalva az MSZP-jelöltek támogatására buzdító, szavazólap mintájú brossúrákra, kijelentette: akik megkapták, ne tépjék szét, mivel bűncselekmény bizonyítékai lehetnek.
Azt hihettük volna, végleg lezárult a hamis statisztikák korszaka, mégis megint elkezdődött az állami adatok manipulálása – hangoztatta Bod Péter Ákos. Az Orbán Viktor által a napokban a Fidesz és az MDF közös minisztelnök-jelöltjének javasolt közgazdász gondolatait a pártelnök folytatta. „Hétfőn kiderült, mi az igazság a magyar gazdaságról: a kasszát kirámolták, az adósság a fejünk búbjáig ér” – közölte Orbán, aki fontosnak tartotta, hogy minél többen vegyenek részt a második fordulóban, és szavazzanak a Fideszre.
Az MDF-re utalva azt mondta: a Fidesz készen áll, hogy a kormányváltás érdekében megegyezzen a párttal. Hozzátette azonban, ne keverje össze senki az MDF budapesti vezetését a párt tagjaival.
„Sokaknak útjában vagyunk, mert mi a magyar emberek érdekeit képviseljük” – mondta Orbán, hozzátéve, a nemzeti kormány 1998-ban már megmutatta, hogy képes a gazdaság rendbetételére. A nyugdíjasokat, a fiatalokat és a szülőket egyaránt részvételre szólította a pártelnök, aki szerint „a hegy magas, de van út a tetejére”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!