Hírek

2006.04.06. 08:53

Kifogások sorozata a törvény ellen

Sz. Sz.

Egyre több kifogás fogalmazódott meg a választási eljárási törvény ellen az elmúlt hetekben. Szerdán Cservák Csaba jogász jelentette be, Alkotmánybírósághoz fordul, mivel szerinte visszás helyzetet teremthet, ha a lakóhelyétől távol szavazó állampolgár igazolással a második fordulóban is voksolhat, noha ideiglenes szavazásra elsőként választott körzetében az első fordulóban már megválasztották a képviselőt. Mindez azért lehetséges, mivel a lakóhelytől távoli szavazásra feljogosító igazolás – melyet már az első forduló előtt ki kell kérni – csak azt a települést tünteti fel, melyben való voksolásra a választó az igazolást kérte. Így például egy, eredetileg nem a fővárosban nyilvántartásba vett, de ottani szavazást kérő választó az első forduló eredményének ismeretében a második fordulóban Budapest más kerületében is szavazhat. Cservák lapunknak kifejtette: az alaptörvény szerint a választójog egyenlő: mindenki csak egy képviselő megválasztásában vehet részt.
Egy héttel ezelőtt a Fidesz kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést, mivel az úgynevezett láncszavazás lehetőségét szerették volna kizárni a törvényből. Ennek előzménye, hogy a nagykátai MSZP egyik tagja azzal vádolta párttársait: így csaltak a korábbi választáson. A trükk lényege, hogy a voksoló üres borítékot rakott be az urnába, a cetlit pedig eladta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!