Hírek

2006.04.19. 19:32

Kerékkiszúrásra buzdított az oktatási jogok biztosa?

„Ha máshogy nem megy, ki kell szúrni a rektor autójának a kerekét, ha zsarolnak titeket, zsaroljátok ti is őket” – a Népszabadság szerint erre buzdította a jogtalanul szedett térítési díjak ellen tiltakozó egyetemi és főiskolai hallgatókat Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa egy győri hallgatói konferencián március 15-én.

Dreissiger Ágnes

Az ombudsman, aki korábban már törvénytelennek minősítette a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében (BMI), a Kodolányi János Főiskolán (KJF) és a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) az államilag finanszírozott szakok hallgatóitól szedett külön térítési díjakat, lapunknak cáfolta, hogy konkrétan a BGF kapcsán mondta volna az idézett mondatot.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Beliczay László
[/caption]

„Nem értem, miért most szedték elő az egy hónappal ezelőtti történetet – mondta Aáry-Tamás. – Egyetemistákkal egy konferencián arról beszélgettünk, miként kell és lehet az igazukért kiállni. Én akkor is azt mondtam, és most is azt mondom: nem lehet félni, a diákoknak pedig minden jogsértő helyzettel szemben fel kell lépniük.” Az ombudsman hangsúlyozta: nem buzdított senkit semmire, ám, hogy minek kapcsán hangzott el mégis a mondat, már nem tudta felidézni. „Tréfásan mondhatnám, hogy mivel állami autóval járok, a számlát közvetlenül Aáry-Tamás Lajosnak nyújtanám be, ám az ügy ennél komolyabb” – mondta lapunknak Roóz József. A BGF rektora szerint a kijelentés nem méltó egy köztisztviselőhöz, hiszen az oktatási biztosnak nem feladata a diákok lázítása.

„Másfél éve próbálunk megoldást találni a problémánkra, nem igaz tehát, hogy az intézményünk fütyül az ombudsman ajánlására” – hangoztatta a rektor. A BGF-en egy 15 hetes képzés folyik idegen nyelven, ami plusz terheket ró a diákokra. Ezt sérelmezte már korábban is az oktatási biztos, ám Roóz József szerint ezzel magára maradt: a képzést és az azzal járó plusz költségeket Aáry-Tamáson kívül már mindenki, így a miniszter, a diákok és a szülők is elfogadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!