Hírek

2006.04.27. 16:04

Kemény hangot vártak Merkeltől

A Gazprom és a Transznyeft fenyegetései árnyékolják be Angela Merkel és Vlagyimir Putyin szibériai Tomszk városában tartott találkozóját.

F. K.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A német kancellár és az orosz elnök megbeszélései stratégiai fontosságúak.
[/caption]A német kancellár és az orosz elnök megbeszélései stratégiai fontosságúak, a németek beszállnának egy nyugat-szibériai olajmező kiaknázásába, míg a Gazprom részedést szerezhet az európai gázellátó rendszerekben. Éppen a Gazprom ilyen irányú törekvései váltották ki azoknak a nyugati diplomatáknak és üzletembereknek az ellenérzéseit, akik az év eleji orosz-ukrán gázháború óta gyanakodva nézik a mamutcég terjeszkedését. Legutóbb éppen Soros György magyar származású amerikai milliárdos hívta fel a politikusok figyelmét, hogy óvakodjanak a Gazpromtól.

Az orosz energiavállalat a kőolajszállításokban érdekelt Transznyefttel komolyan megfenyegette Európát, szállítmányaik csökkentését helyezve kilátásba. Angela Merkeltől ebben a helyzetben a német politikusok kemény hangot várnak. „Közölje az orosz elnökkel, hogy nem hagyjuk magunkat zsarolni ”– nyilatkozta Claudia Roth, a németországi Zöld Párt vezetője. Egy látványos eredményt Merkel látogatása már az első napon eredményt hozott: Putyin elnök utasította a Transznyeft vállalatot, hogy új kőolajvezetékének nyomvonala kerülje ki a Bajkál-tó veszélyeztetett környezetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!