Hírek

2006.04.01. 18:38

Kampányhétvége a fővárosban

Főleg az ellenzék bírálata foglalta le az MSZP nagygyűlésen felszólaló szocialista politikusokat. Gyurcsány Ferenc kormányfő győzelemről vizionált és igazságos, bátor országról beszélt.

Szakács Árpád

Néhány éve az MSZP-ben is kevesen gondolhattak arra, hogy az általuk sokat kritizált fideszes demonstrációk mintájára ők is az utcára vonulnak. A budapesti Hősök tere előtt szombaton felállított színpad is csak annyiban különbözött a fideszes változattól, hogy a MSZP-s felszólalók mögött nem színészek, művészek és egyéb közéleti emberek, hanem fiatalok, vezető szocialista és volt állampárti politikusok foglaltak helyet.

A gyülekező tömegben több száz aktivista „Igen MSZP” táblákat és kis zászlókat osztogatott a résztvevőknek. Aki akart, vehetett pólót 600 forintért, vagy piros sapkát 800-ért. Többen a vérengzéseiről nevezetes kubai gerillavezér, Che Guevara nevét hordozó zászlót lengettek. Közben az Andrássy útra érkező – főleg idősekből álló – tömegnek az United diszkózenekar énekelt a nyárról, a szerelemről és a hófehér Jaguárról.

A Felvonulási tér azzal a több száz busszal volt tele, amellyel vidékről hozták fel a szimpatizánsokat. A fejünk felett köröző hatósági helikopterek többször is felmérték a terepet, az utcasarkokon rendőrök hada posztolt, és több helyen civil ruhás nyomozók vegyültek a tömegben. 14 óra után néhány perccel a hangszórókból felcsendülő Himnusz éreztette, hogy hamarosan kezdődik a főrendezvény. A tömeg szemlesütve hallgatta végig a dallamot, majd a zene elhalkulása után Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő vette át a konferanszié szerepét. „Ki védi meg a köztársaságot, ha nem mi?” – tette fel a költői kérdést Juhász. „A demokrata Feri nem fél, mi sem félünk” – tette hozzá. Ezt követően Gál. J. Zoltán Fidesz győzelem esetére olyan jövőt vizionált, amelyben „félni kell”. Orbán Viktorra utalva az ellenzéki politikust olyan vezetőnek tüntette fel, „aki a hatalom birtokában mindet meg tud tenni”. „Nem akarjuk, hogy ilyen fajta diktátorok jöjjenek” – hangoztatta. Az alaphang megadása után Juhásznak kis híján sikerült el- és kisajátítania a Fidesz szlogenjét is, amikor úgy kiáltott fel, hogy „Hajrá új Magyarország”.

Szili Katalin házelnök azt hangoztatta, hogy a „hamis prófétáknak nem szabad hinni”. Hozzátette, a politikában nem lehet szív és ész nélkül dönteni. Mint mondta: a szocialista párt mindvégig következetesen ragaszkodott elveihez, ezt viszik tovább, amelynek jelszava a „Szolidaritás és tolerancia kell minden társadalmi kérdésben”.

Ezt követően a „szingli” szó kimondásába több ízben belezavarodó Hiller István pártelnök lépett a színpadra, aki a „ köztársaság felruházott barátaihoz” szólva arról beszélt, hogy a Gyurcsány kormány a legsikeresebb a nemzeti érdekérvényesítés terén. Hiller szerint ma két álláspont van Magyarországon: az egyik a „nem, a rossz, a mindent tagadás politikája, ezzel szemben áll az MSZP politikája, mely a békét, a biztonságot és az összekapaszkodás fontosságát hirdeti.” Az MSZP elnöke többször is keményen bírálta a Fideszt, az ellenzéki megnyilvánulásokat a „minden rossz” politikájának nevezte.

Hillert Nádas György humorista követte az emelvényen, aki alig tíz percen belül létrehozta a „kormánypárti kampányhumor” kategóriát is. Előadásában Mikola István fideszes politikust gúnyolta ki, majd drámai hangon arról beszélt, „nem szeretne olyan országban élni, ahol megmondják, hogy „mi a jó és mi a rossz vicc”.

„Magyarországon baloldali politikus ilyen csodálatos közönséget régen látott” – kezdte beszédét a nagygyűlés csúcspontjaként színpadra lépő Gyurcsány Ferenc, aki előzőleg a párt „himnuszát” az énekesekkel együtt skandálva aprócska tánclépések közepette „melegített” a színfalak mögött. Gyurcsányt a tömeg hangos ovációval fogadta, sokan azt kiabálták, hogy „szeretünk Feri”, később a „húzzunk bele” szlogentől volt hangos az út. „Magyarországon ma nagyvonalúságra, méltóságra és bátorságra van szükség a kicsinyeskedés helyett” – folytatta felszólalását a kormányfő. Gyurcsány kijelentette: „igen, bele fogunk húzni az országért, hogy megmutassuk: Magyarországon itt van egy új, büszkeségében, hitében megerősödött baloldal, aki képes felelősséget vállalni”. A miniszterelnök ezt követően a köztársaság és a nemzet fogalmának hosszas filozófiai fejtegetésébe bonyolódott, míg végül kiadta a jelszót: „nemzet és köztársaság!” A kormányfő szerint április 9-én győzni fog a magyar baloldal. „Bele fog húzni ez az ország, Istenemre mondom, sikeres lesz” – tette hozzá. Zárszóként kifejtette: „tessék velem jönni mindazoknak, akik akarnak tenni; én is elindulok, hogy zsákot rakhassak, mert se a folyó vizének, se a gátaknak nincsen színe, sem vörös, sem narancssárga.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!