Hírek

2006.04.06. 13:03

Juscsenko kész a koalícióra

Az ukrán elnök, Viktor Juscsenko újra összefog Tyimosenkóval a kormányzó koalíció létrehozásáért.

BAMA

A Mi Ukrajnánk szóvivője csütörtökön bejelentette, Juscsenko pártjának vezetősége jóváhagyta a koalíciós terveket a volt miniszterelnök Tyimosenko pártjával és a szocialistákkal. Annak ellenére, hogy Juscsenko volt az, aki Tyimosenkót tavaly szeptemberben menesztette a kormányból. A politikus hölgy azt tervezte, miniszterelnökként tér majd vissza, ám egyelőre nem tudni, sikerül-e.

A március 26-ai választásokon Juscsenko pártja a harmadik, Tyimosenkóé a második helyen végzett. A két nyugatbarát politikus 2004-ben még ugyanazon az oldalon állt – a Narancsos forradalom oldalán. Szövetségük tavaly roppant meg, amikor Tyimosenko összetűzésbe került Juscsenko tanácsadóival. Most mégis össze kell fogniuk, hiszen az oroszbarát ellenzéki párt Viktor Janukovics vezetésével megnyerte a parlamenti választásokat. Mivel Janukovics a kormányzáshoz egyedül nem tudott elég szavazatot szerezni, számára is csak a koalíció a megoldás.

Janukovics 2004-ben megnyerte az elnöki választásokat Ukrajnában, de a szavazatok manipulálása miatt több százezren vonultak az utcára változást követelve. A Narancsos forradalomnak köszönhetően, amely Juscsenko kampányszíne után kapta nevét, újra elrendelték a szavazást, s az eredmény szerint 2004-ben Juscsenko lett Ukrajna köztársasági elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!