Hírek

2006.04.02. 20:19

Játékvizsgálat az üzletekben

Elsősorban a PVC-tartalmú gyermekjátékok ellen indított harcot a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, amely januárban és februárban vizsgálatot végzett a hazai üzletekben.

T. M.

A fő cél az volt, hogy kiszűrjék, mely kislabdák, tapadókorongos és összecsukódó játékok tartalmaznak egészségre ártalmas, rákkeltő, ezért a gyermekjátékok gyártásánál betiltott PVC-lágyítószert, ftalátot. A vizsgálatok után kivonták a forgalomból a veszélyes játékokat, súlyos kockázat esetén intézkedtek az eladott termékek visszahívásáról is.

Összesen 84 helyszínen több mint 24 ezer játék forgalmazási körülményeit ellenőrizték. A megvizsgált játékok több mint 90 százaléka Kínából érkezett. A legtöbb szabálytalanságot a nagykereskedők követték el, itt 73 százalék volt a kifogásolt játékok aránya. A játékok 52 százalékának jelöléseit, tájékoztatóit kifogásolták, míg az üzletek 77 százalékában találtak az üzlet működésével kapcsolatos szabálytalanságot. Az ellenőrzés során 32 darab biztonsági szempontból gyanúsnak vélt játékból vettek mintát. A laborvizsgálat kimutatta, hogy ezek egyike sem biztonságos. Ötvenöt vállalkozást több mint 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtott a felügyelet, és közel egymillió forint vizsgálati költséget terheltek a veszélyes játékok forgalmazóira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!