Hírek

2006.04.12. 14:29

Harry herceg hadnagy lett

A brit királyi család több tagja is részt vett Harry herceg tisztavatásán szerdán. A herceg hadnagyként Irakban vagy Afganisztánban szeretne szolgálatot teljesíteni.

BAMA

A huszonegy éves Harry barátaival múlt héten Slough mellett egy éjszakai klubban már ünnepelt, de a hivatalos tisztavatás csak szerdán történt meg. A herceg a sandhursti katonai főiskola hagyományos felvonulásán 219 kadéttal menetelt együtt, miközben a királynő úgymond szemrevételezte a brit hadsereget, köztük a frissen avatott tiszteket, s beszédet is mondott az újoncok tiszteletére. Kitüntetéseket is osztott, a legjobb kadétnak pedig a Becsület kardját adományozta. Amikor a királynő elvonult az ifjú tisztek előtt, odament unokájához és pár szóban külön gratulált neki.

Az este fénypontja a sandhursti tisztavató bál lesz: a hagyomány szerint a hadnagyi rangot jelző csillag a kadét vállapján egészen éjfélig rejtve marad. A takaró szalagot Harry herceg csillagjáról a báli forgatagban William herceg távolítja majd el pontosan éjfélkor. A bálon Harry dél-afrikai barátnője, Chelsy Davy és William barátnője, Kate Middleton is részt vesz.

Harry herceg az ünnepség után hadnagyként a fegyveres felderítőknél szolgál majd. További oktatás után csapatparancsnokká válik, aki tizenegy katonát és négy tankot irányít – ebben a beosztásban akár az iraki vagy az afganisztáni frontvonalon is szolgálatot teljesíthet. Harry hercegnek pedig pontosan ez a vágya. Huszonegyedik születésnapján elmondta: „Nem akarok otthon a fenekemen ülni, miközben a társaim az országért harcolnak.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!