Hírek

2006.04.26. 08:15

Harmincan őrizetben a dahabi merényletek kapcsán

Az egyiptomi hatóságok egyelőre nem találtak olyan nyomot, amely a több mint húsz halálos áldozatot – köztük egy 47 éves magyar nő életét – követelő terrorcselekmények elkövetőinek nyomára vezethet.

BAMA

A források megerősítették, hogy az őrizetbe vettek között két mérnök-informatikus is van. Az egyiptomi hírügynökség szerint ők a merénylet előtti napon érkeztek Kairóból a Sínai-félsziget keleti részén, az Akabai-öbölben fekvő búvárparadicsomba. A  radikális iszlám csoportok - köztük az Egyiptomban gyakorlatilag betiltott, de a legutóbbi választásokon mégis részt vevő Muzulmán Testvériség - feltűnő gyorsasággal határolták el magukat a merénylettől. A szakértők, akik szerint a merényletsorozat elkövetői valószínűleg a helyi beduinok közül kerültek ki, kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét. Gyanújukat megerősíthette, hogy a támadáskor használt pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Az egyiptomi vezetők élesen elítélték a dahabi robbantásokat, a felelősök kézre kerítését és megbüntetését ígérték. A kairói külügyminisztérium ismét megerősítette korábbi, ingatag biztonsági helyzetre vonatkozó figyelmeztetéseit, és felhívta a figyelmet esetleges további támadások veszélyére is. A minisztérium szerint a külföldi - és a hazai - turisták az egész országban fokozott fenyegetettségnek vannak kitéve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!