Hírek

2006.04.25. 17:13

Férfi túlsúly az internetes társkeresőkben

Az internetezők közel fele használta már társkeresésre a világhálót – derül ki az NRC Piackutatófelméréséből. Rendszeresen viszont csak a férfiak 15 és a nők 3 százaléka ismerkedik a társkereső rendszerekben.

BAMA

A hazai internetezők 45 százaléka használja vagy használta már a netet társkeresésre – rendszeresen minden tizedik felhasználó él ezzel a lehetőséggel. Az online párkeresésben a nők lényegesen jobb esélyekkel indulnak, mint a férfiak, mivel a nőknek mindössze 3, a férfiaknak viszont 15 százaléka látogat rendszeresen ilyen témájú oldalakat. Így egy társkereső hölgyre hat-hét partnerét kereső úr jut.

Az interneten elsősorban a fiatalok keresnek társat: csaknem minden második 30 év alatti internetező használta már a világhálót erre a célra, míg az ötven feletti korosztálynak csupán a negyede. A lakóhelyet vizsgálva ugyanakkor nem fedezhető fel ilyen különbség: a budapesti internetezők közel azonos arányban ismerkednek online, mint a más városokban vagy a kisebb településeken élők.

Annak ellenére, hogy a magyarországi internetezők többsége még nem próbálta ki a netes párkeresést, kétharmaduk mégis úgy véli: a világhálón keresztül is ki lehet alakítani tartós kapcsolatot. A megkérdezettek fele pedig azt is gondolja, hogy az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon. Az internetezők 87 százaléka szerint a partnert keresők gyakran valótlant állítanak magukról annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat – e tekintetben egyébként a nők némiképp gyanakvóbbak, mint a férfiak. Bizalmatlanságuk nem is teljesen alaptalan, hiszen a társkeresők több mint egynegyede – saját bevallása szerint – közölt már hamis információt magáról.

A világhálón társ után keresgélők több mint fele komoly párkapcsolatot szeretne kialakítani, közel egyharmaduk viszont csak egy flörtre vágyik. Az internetezők egynegyede keres elsősorban szexpartnert – utóbbi a nők 6, a férfiak közel 40 százalékára igaz. Bár a társra vágyók jobban kedvelik a kifejezetten társ- és partnerkeresésre szakosodott weboldalakat, többségük – jellemzően a fiatalabbak – chaten keresztül is szokott ismerkedni.

Az online társkeresés előnyeiről megoszlik az e téren már tapasztalattal rendelkezők véleménye. A megkérdezettek 36 százaléka azt emelte ki, hogy az interneten sokkal felszabadultabban tud ismerkedni, 25 százalék viszont elsősorban azért választja a világhálót, mert így sokkal több potenciális partnerrel léphet kapcsolatba, mint egyébként. Az anonimitás lehetőségét mindössze a megkérdezettek 7 százaléka sorolta az első helyre – utóbbi szempont elsősorban a nők körében bír döntő jelentőséggel.

Természetesen az internetes társkeresés végső célja legtöbbször a személyes kontaktus. Ugyan az online társkereső oldalakat látogatók több mint 70 százaléka eljutott már a személyes találkozásig, közülük minden második ember – főként a nők – csalódásként élte meg a randevút. Ennek ellenére az interneten társat keresők 28 százalékának már sikerült ily módon komoly párkapcsolatot kialakítania – igaz, még ez sem garancia az online ismerkedés felfüggesztésére, hiszen az ilyen weboldalakat látogatók egyötödének már van társa.

Az NRC online társkereséssel kapcsolatos NetMonitor felmérését 2006. március 27. és április 5. között végezte 1000 internet használó online megkérdezésével. Az adatbázist a TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!