Hírek

2006.04.13. 18:05

Elönti a víz a szomszédokat

A Tisza Szerbiában már most magasabban áll, mint bármikor korábban, pedig a folyó még Magyarországi szakaszán is árad. Romániában gátakat mosott el a víz.

Farkas Károly - Lukács János

Mind vésztjóslóbb a helyzet déli és keleti szomszédainknál, a Vajdaságban rendkívüli árvízvédelmi állapotot hirdettek ki a Tiszán levonuló árhullám miatt a folyó nagybecskereki szakaszán. A vízszint már tegnap az esti órákban elérte a szombat-vasárnapra várt, valaha mért legmagasabb, 820 centiméteres értéket, holott a folyó még csak Magyarországon tetőzik.

A helyzetet tovább rontja, hogy a térségben napok óta megállás nélkül esik. A korábbinál azonban lassabb ütemben emelkedik a vízszint a Tiszán Titel és Óécska között. Tegnap délelőtt 811 cm-t mértek azon a szakaszon. A szakértők szerint a védvonalak ellenállnak majd a víztömegnek, ennek ellenére is szakadatlanul, a katonaság és a helyi lakosság segítségével folyik a gátak megerősítése.

Goran Knežević nagybecskereki polgármester szerdán rendkívüli állapotot hirdetett a község területére. A polgármester szerint a helyzet komoly, de nem riasztó. „Jó, hogy a Duna stagnál és a Tisza vízállása is csupán 5 cm-rel nőtt az éjjel. Az viszont rossz hír, hogy az árhullám már régóta vonul és még sokáig fog, időközben pedig a Tiszán újabb árhullám érkezik és fennáll a veszélye annak, hogy átáznak a töltések”.

Vajdasági hírforrások szerint a leginkább veszélyeztetett települések Erzsébetlak, Lukácsfalva és Aradác. Közben már a bácskai Titelen és Zsablyán is kihirdették a rendkívüli állapotot, a Tisza ugyanis itt is veszélyezteti a falvakat. A Duna a határmenti Bezdánnál apad, a folyó felső szakaszán azonban ismét emelkedik a vízállás az esők és a hóolvadás következtében.

A Duna fenyegetően magas vízállása miatt óvintézkedéseket léptettek életbe Bulgáriában is. A katonaságot készenlétbe helyezték. Jelenleg leginkább Vidinnek van félnivalója, a folyó bulgáriai szakaszának nyugati részén fekvő városnál 919 centiméteres vízállást mértek, miután egy nap leforgása alatt csaknem 30 centimétert emelkedett a víz. A város veszélyeztetett zónáiból megkezdték a lakók kitelepítését.

A Vidinből a fővárosba, Szófiába vezető országút már napok óta le van zárva. A folyó keletebbre fekvő szakaszán fekvő Lom kikötője részben már víz alatt van.

Másodfokú árvízi riadókészültséget rendeltek el tegnap délben valamennyi dunai megyében Romániában, miután a folyó romániai legfelső, Mehedinti megyei szakaszán 50 centiméterrel haladta meg a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi szintet. Legsúlyosabb a helyzet a délkeleti megyékben, ahol több településről máris kimenekítették az embereket.

A Duna-deltát is magába foglaló Tulcea megyében 467 család otthonát öntötte el a víz, 70 házat megrongált, további hét teljesen összeomlott, és közel ötezer hektár szántóföld is víz alá került. Krassó-Szörény megyében 124 centivel haladta meg a folyó a másodfokú árvízvédelmi szintet. A Berzava mentén épített védőgát tegnapra virradóra egy körülbelül 30 méteres szakaszon átszakadt, és a víz elöntött mintegy 100 házat a Krassó-Szörény megyei Gertenyes községben. Gertenyes Temesvár felőli kijárata használhatatlanná vált, az úton mintegy 800 méteres szakaszon két arasz mélységű a víz.

A megye egész területén 141 házat érintett az árvíz. Katasztrófa fenyeget azokon a vidékeken is, ahol a tavalyi súlyos árvíz pusztított. Ilyen a Temes megyei Gátalja, ahol még szinte fel sem épültek a tavalyi árvizek után a lakóházak, tegnap – megelőző intézkedésként – több családot kilakoltattak.

A Dolj megyei Calafatból eddig 50 embert telepítettek ki, de valószínűleg további száznak kell elhagynia otthonát, Bechet kikötőjét pedig több napja bezárták. Calafaton átszakadt a Dunát a város gyűjtőcsatornájától elválasztó védőgát, és emiatt több lakóház került víz alá.

A román hatóságok és a lakosság több mint egy hete készül a Duna tetőzésére, de az árvizet nem tudták megakadályozni. Konstanca megyében az emberek éjt nappallá téve dolgoznak a gátak megerősítésén, újabb homokzsákszintekkel igyekezve megakadályozni a folyam kiöntését. Riadókészültség van Bukarestben is. Bár a fővárost nem érinti a Duna, a meteorológiai szolgálat orkánerejű szelet jósolt a következő napokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!