Hírek

2006.04.03. 14:22

Ellenséges államnak tartják a románok Magyarországot

Magyarország a legellenségesebb állam a romániai lakosság 17%-a számára, miközben a román állampolgárok 29%-a mindenképp ellenséges országnak ítéli meg Magyarországot – derül ki a CIVIS közvélemény-kutató intézet napokban közzétett felméréséből.

BAMA

A közvélemény-kutatás során többek között azt vizsgálták a szociológusok, hogy a romániai lakosság miként ítél meg egyes országokat. Az államokat négy kategóriába sorolták: ellenséges, legellenségesebb, barátságos, valamint legbarátságosabb.

Magyarország pedig az ellenséges és legellenségesebb kategóriában is első helyen „végzett”.

Szintén ellenséges államként könyveli el a romániai lakosság Oroszországot (26%), Irakot (25%), illetve Ukrajnát (22%).

Hasonló a megítélés a legellenségesebb országok kategóriájában is, itt is Magyarországot Oroszország követi 13%-kal, majd Irak (9%) és Ukrajna (4%) következik.

Jóval egyöntetűbb azonban egyes országok megítélése, amikor a barátságra terelődik a szó: a barátságos államok kategóriában a válaszadók 72%-a az Amerikai Egyesült Államokat jelölte meg. A második hely Franciaországé (66%), majd Moldova Köztársaság (59%), Nagy-Britannia (45%), Németország (44%) és Törökország (35%) következik.

Alacsonyabb számaránnyal ugyan, de hasonló rangsorolás követhető nyomon a legbarátságosabb országok kategóriájában is. A romániai lakosság a 26%-a az Egyesült Államokat tartja a legbarátságosabbnak, 18% Franciaországot, 8% pedig Moldovát.

A román állampolgárok 53%-a nem tart attól, hogy az elkövetkező öt évben valamely állam megtámadná Romániát. Eközben a megkérdezettek 41%-a valamilyen mértékben csak tart egy esetleges támadástól.

A felmérést egy 1200 személyből álló, Románia felnőtt lakosságára reprezentatív mintán végezték. A hibaküszöb 2,9%. (transindex)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!