Hírek

2006.04.05. 17:00

Élet a gyes után

Magyarországon a kismamák alig hét százaléka szeretne otthon maradni, ennek ellenére csak kevesebb, mint 50 százalékuk tud visszatérni korábbi munkahelyére - ismertette Egerszegi Dorottya, a Nők a munka világában Egyesület elnöke szerdán.

MTI

Az egyesület Élet a gyes után - a kismamák visszatérése a munkaerőpiacra címmel rendezett konferenciát Budapesten. A rendezvény célja, hogy párbeszéd alakuljon ki a munkaadók és munkavállalók között, tájékoztatást adva azoknak, akik az elmúlt években gyermekükkel otthon maradtak, most azonban újra munkába kívánnak állni - mondta Egerszegi Dorottya a konferencia sajtótájékoztatóján.

Az egyesület elnöke az esélyegyenlőségi tárca és egy munkaerő-piaci felmérés adatait ismertetve elmondta, hogy Magyarországon a kismamák alig hét százaléka szeretne otthon maradni, ennek ellenére csak kevesebb, mint 50 százalékuk tud visszatérni korábbi munkahelyére. Akiknek nem sikerült, azoknak átlagosan 10 hónapig tart az álláskeresés folyamata és akkor sem mindig jár sikerrel. Hozzátette: szemléletváltásra van szükség a kismamák és anyák foglalkoztatása terén, elő kell segíteni a gyesen lévő nők visszatérését a munkaerőpiacra, az új jogi háttér szerint akár már a gyermek egyéves kora után. Ebben a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás nagy szerepet kaphat.

Az egyesület sajtóanyaga szerint az aktív, sokszor magasan képzett és tapasztalt kismamák 3-5 év gyes után könnyen az inaktívak között találják magukat, növelve az amúgy is viszonylag alacsony női foglalkoztatottság mutatóit. Ma Magyarországon a KSH adatai szerint a férfiak 57 százalékával szemben a nők mindössze 44 százaléka foglalkoztatott - olvasható a tájékoztatóban.

A sajtóanyag szerint a hat év alatti gyermekek majd 40 százalékkal rontják a nők foglalkoztatási esélyeit, a három év alatti gyerekek kevesebb mint 10 százalékára jut bölcsődei férőhely és az anyák gyermekgondozás miatt 120 hétig vannak távol a munkaerőpiactól, ami az európai uniós tagállamok összehasonlításában a harmadik leghosszabb idő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!