Hírek

2006.04.12. 09:16

Egy helyett két atomprogram Iránban

Komoly aggodalmat váltott ki Ahmadinedzsad iráni elnök bejelentése, mely szerint országában sikeres urándúsítási programot hajtottak végbe. Bár a perzsa vezető azt állítja, kizárólag békés célú fejlesztésről van szó, a német hírszerzés szerint Iránnak van egy másik, titkos atomprogramja is.

BAMA

A német hírszerzéstől olyan információk szivárogtak ki, melyek szerint Iránnak nem egy, hanem két atomprogramja van. Az egyik az, amelyről most először hivatalos formában beszélt az iráni elnök, és van egy másik, amelyik szó szerint a föld alatt zajlik. A közszolgálati rádió berlini tudósítója arról számolt be, hogy a német hírszerzés, alátámasztva az izraeliek és az amerikaiak állítását, úgy sejti, Irán földalatti programja kifejezetten katonai célokat szolgál. És ha ez a titkos ikerprogram létezik, akkor az, amit az irániak csinálnak, az rettenetes következményeket is hordozó provokáció. Ha ugyanis kétségek között marad a külvilág az iráni programok valós céljait illetően, akkor Amerikát és szövetségeseit belekényszeríthetik akár egy katonai csapás beindításába. Ráadásul a jelenleg létező atomhatalmak - beleértve Észak-Koreát, Pakisztánt, Indiát vagy Izraelt is - közül Irán az egyedüli, amelyik egy másik állam, egy ENSZ-tagállam, nevezetesen Izrael megszüntetését, térképről való eltörlését programjának tekinti. E program megvalósulását a Nyugat, Amerikával és Németországgal az élen mindenáron késznek mutatkozik megakadályozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!