Hírek

2006.04.09. 22:25

Az MDF bejutott a parlamentbe

A listás szavazatok 89,31 százalékának összeszámlálása után az MSZP áll az élen 43,29 százalékkal, a második helyen álló Fidesz-KDNP köztes eredménye 42,460 százalékos - tették közzé az OVB honlapján.

(MTI)

A vasárnap este tíz óráig feldolgozott listás szavazatok alapján bekerül a parlamentbe a 6,03 százalékos eredményt elért SZDSZ, és elérte a bejutási küszöböt a pontosan 5,00 százaléknyi szavazatot szerzett MDF. A többi párt közül csak a MIÉP-Jobbik ért el egy százalékosnál magasabb arányt, 2,18 százalékkal.

Alig több, mint két órával az urnazárás után, az első részeredmények ismeretében a két nagy párt rendkívül szoros küzdelmét jövendölték a külföldi hírügynökségek a vasárnapi magyarországi parlamenti választások első fordulója után.

Az első részeredmények alapján a Reuters hírügynökség azt jósolta, hogy a két nagy párt, azaz a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Fidesz közül egyik sem tesz szert jelentős többségre, s ily módon a végeredmény csakis az április 23-iki második fordulóban dőlhet el. Elemzésében a tekintélyes brit hírügynökség arra mutatott rá: miközben a hatalmon lévő koalíciós kormány a globalizáció előnyeinek kihasználását sürgette, az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP a "hazafias" gazdaságpolitika támogatását helyezte a középpontba.

A Reuters szerint egyik párt sem adott választ az ország előtt álló legnagyobb kihívásra, konkrétan arra, hogy miként lehet felvenni a harcot a súlyos valutaválsággal fenyegető költségvetési-pénzügyi deficit ellen. Mind a Reuters, mind az AFP francia hírügynökség jelentésében kiemelte: amennyiben a Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták győzelmet aratnak a választásokon, a rendszerváltás után az első olyan kabinet lesz, amely egymást követően a második mandátumot szerzi.

Az AFP a végeredmény szempontjából döntőnek nevezte, hogy miként szerepel a magyarországi értelmiség pártjának számító liberális Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ). Valamennyi hírügynökség egyetértett abban, hogy a magyarországi parlamenti választás első fordulója rendkívül szoros eredményt hoz, ezért a második fordulónak döntő jelentősége lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!