Hírek

2006.04.21. 16:48

A TB nem támogatja a bárányhimlő elleni oltást

A bárányhimlő és annak szövődménye minden évben súlyos tragédiákat okoz a kórházakban dolgozó gyerekorvosok szerint.

D.Á

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szóvivője, Ritoók Emese a reggel.hu-nak elmondta, hogy készül egy felmérés, amely arra próbál választ keresni, érdemes lenne-e kötelezővé tenni a bárányhimlő elleni védoltást. Ehhez azonban tudni kell azt, hogy a betegség milyen kockázattal jár. A jelenlegi orvosi gyakorlat azonban csak annyit ír elő, hogy a doktoroknak a megbetegedéseket és gyógyulásokat kell jelentenie, a szövődményeket nem. A szóvivő szerint ha a gyakorlat megváltozna, az az orvosokra is kevesebb adminisztrációs teher róna. A gyógyítók 1999 és 2003 között 38 ezer, 2005-ben 53 ezer, idén pedig már az első negyed évben több mint 16 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek.

A társadalombiztosító által nem finanszírozott oltóanyag, bár már kapható a gyógyszertárakban, nem igazán fogy. Feltehetőleg azért, mert túl drága: egy adag több mint ötezer forintba kerül. Ócsai Lajos az OTH járványügyi osztályának vezetője korábban az InfoRádióban úgy nyilatkozott: az ország anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy kötelezővé tegyék a védőoltást, de a nemzetközi gyakorlat is az, hogy nem adják be mindenkinek a vakcinát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!