Hírek

2006.04.20. 07:00

A bíróság szerint is Prodi győzött

Romano Prodinak alig egy hónapja maradt a kormányalakításra. Ciampi elnök bejelentette, az új kormány alakításával kapcsolatos feladatait májusban helyére lépő utódjára hagyja.

BAMA

Kilenc nappal az olaszországi választások után, szerdán az olasz legfelsőbb bíróság kihirdette, a győztes Romano Prodi pártja. Silvio Berlusconi miniszterelnök nem kommentálta a bíróság közleményét, de közeli munkatársai szerint továbbra sem fogadja el a választások eredményét. Prodi így reagált: „Most már minden kétség szerint miénk a győzelem.” A BBC tudósítója szerint Berlusconi még most is meg fogja kérdőjelezni a választások eredményét annak ellenére, hogy koalíciós partnerei sorban elpártolnak mellőle.

Az új olasz parlamentnek április 28-án kell összeülnie. Az olasz elnök, Carlo Azeglio Ciampi bejelentette, május közepén, hétéves mandátumának lejárta után, nem indul újra a posztért. Az olasz alkotmány szerint az elnök kéri fel a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét a kormányalakításra, ám Ciampi azt is elmondta, ezt a feladatot utódjára hagyja. Így még az is megtörténhet, hogy Prodinak versenyt kell futnia az idővel, hiszen meg kell várnia, amíg a parlament megválasztja az új államfőt, s csak azután teheti le kormányával együtt az esküt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!