Hírek

2006.03.31. 19:06

Utcára vonulnak a pártok

A választások főpróbája lehet a hétvége: szombaton az MSZP, vasárnap a Fidesz várja a fővárosba híveit. Százezres tömegekre számítanak. A szervezők és a hatóság szerint az emberek biztonságban lesznek a rendezvényeken.

Dreissiger Ágnes

A Magyar Gallup Intézet, amely felmérte az elmúlt napok meghatározó kampányeseményeinek fogadtatását, honlapján azt írja: a részvételüket tervező MSZP-szimpatizánsok 71 százaléka, a fideszesek 64 százaléka mondja biztosra a részvételét a nagygyűlések "valamelyikén". A megjelenésüket tervező MSZP-sek 8, a Fideszesek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a robbantásos bejelentés hatására biztosan távol marad a rendezvénytől. A Gallup felmérése szerint a Fidesz várhat több résztvevőt a nagygyűlésére, de mindkét rendezvényen százezres tömegre is lehet számítani.

Nincs olyan adat vagy jelzés, amely a hétvégi rendezvények biztonságát, vagy a választási kampány hátralévő időszakának eseményeit negatívan érintené - mondta a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár a nemzetbiztonsági kabinet ülése után pénteken. Tóth Andrást mindezt arra reagálva közölte, hogy a hét elején nyilvánosságra került: külföldi bűnözői csoportok robbantásra készülnek Magyarországon, választási nagygyűléseken. "Bízunk abban, hogy a megelőző lépések, az egyeztető és értékelő munka biztosítja a normális helyzetet, másrészt érdekünk, hogy megtaláljuk az érintett személyeket, így kiderülhet, a fenyegető jelzésnek mi volt a valóságalapja"- jelentette ki Tóth András. A nemzetbiztonsági bizottság zárt ajtók mögött hallgatta meg az államtitkárt, az országos rendőrfőkapitányt, a határőrség országos parancsnokát, és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatóit.

A hétvégi nagygyűlésekre való részvételre buzdított az MSZP és a Fidesz is. Orbán Viktor a Parlament főbejárata előtt, felesége és három gyermeke társaságában tegnap azt mondta: nem engedik meg senkinek, hogy Magyarországot megfélemlítse, ha valaki mégis megpróbálkozik ezzel, azt törvény elé állítják. Hangsúlyozta: senkinek sem kell félnie, ezért arra kéri a polgárokat, hogy a hétvégén bátran vegyenek részt a közéleti eseményeken. A Fidesz elnöke közölte: elvárják a rendőrségtől, hogy minden nyilvános rendezvényen garantálja a résztvevők biztonságát, és elvárják a kormánytól, hogy legyen megfontolt, és ötletek helyett hozzon határozott döntéseket, ugyanakkor semmilyen esetben se korlátozza a magyar állampolgárok szabadságjogait. "Arra kérek mindenkit, hogy ahogyan azt én is tenni fogom, mindenki hozza el bátran a családját is"- fogalmazott Orbán. Nyitrai Zsolt kampányfőnök-helyettes elmondta: több ezer buszt indítanak a megyékből.

Történetének legnagyobb rendezvényére készül az MSZP, az április 1-jei budapesti nagygyűlésre százezres nagyságrendben várjuk  a résztvevőket - mondta pénteken Hiller István. "Nem hagyományos politikai összejövetelt tartunk, hanem jókedvű tavaszköszöntőt szervezünk, amelyre a köztársaság minden barátját hívjuk, baloldaliakat és nem baloldaliakat egyaránt" - fogalmazott a szocialista párt elnöke. A politikus tájékoztatása szerint a rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökön kívül beszédet mond Szili Katalin házelnök is. Hozzátette: rajtuk kívül a magyar szellemi, tudományos és kulturális élet jeles képviselői személyesen vagy videoüzenetben mondják el gondolataikat a nagygyűlésen, amelyen könnyű- és népzenei előadók, együttesek is fellépnek. Hiller István elmondta: az Andrássy úton a Hősök terétől a Kodály köröndig tíz kivetítőn lehet követni a kétórásra tervezett rendezvény eseményeit. A nagygyűlésre az ország minden részéből várnak szimpatizánsokat: minden megyéből különbuszokkal és -vonatokkal szállítják az embereket.

Mozgósítás telefonon, sms-ben

A Fidesz kampányfőnök-helyettese, Nyitrai Zsolt a reggel.hu-nak azt mondta: készítettek egy mozgosító reklámfilmet, amelyben Orbán Viktor beszél és amelyet a HírTV-n lehet látni. Bár hivatalosan nem küldenek emaileket és sms-eket, Nyitrai Zsolt azt mondta, a szimpatizánsok már egy ideje terjesztik egymás között a vasárnapi esemény hírét. Az MSZP telefonon szólítja meg a lakosságot, és szórólapokat terjeszt a gyűlésekről. Biztonsági okokból egy televízió helikoptere sem kapott engedélyt arra, hogy használja a légteret a hétvégi nagygyűlések felett- közölte Punka György, a Polgári Légiközlekedési Hatóság megbízott szóvivője.

A közösségi érzés kialakítása a cél

Kiszelly Zoltán politológus szerint a hétvégi gyűlések egyik fő célja a közösségi érzés kialakítása, hogy úgy érezzék az egyes oldalhoz tartozó hívek: nincsenek egyedül véleményükkel. A bizonytalanok megnyerése is cél az utolsó héten, ebből a szempontból az lehet döntő, hogy a kamerák mit mutatnak. "Abban a percben, hogy elkezdődik a számháború, kik is voltak többen, a várt hatás elmaradhat"- állítja Kiszelly Zoltán. Hozzátette: Magyarországon hagyománya van az utcai jelenlétnek, s véleménye szerint a hétvégi gyűlések a "felelgetős" kampány részei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!