Hírek

2006.03.18. 15:56

Tízezrek búcsúztak Milosevictől

Csaknem százezren gyűltek össze Belgrádban, hogy végső búcsút vegyenek Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnöktől, akit családi házának udvarán temettek el szombaton.

BAMA

Slobodan Milosevic földi maradványait átszállították a ravatalának helyt adó belgrádi múzeumból a parlament előtti térre, ahol emelvényre helyezték a szerb zászlóba burkolt koporsót. A gyászszertartáson összegyűlt tömeg teljesen betöltötte a parlament előtti teret és a parkot, ahol 2000 októberében spontán népfelkelés tört ki, elsöpörve a háborús bűncselekményekkel megvádolt jugoszláv államfő uralmát.

A gyászolók a belgrádi parlament épülete előtt gyülekeztek, ahol a temetési ceremónia részeként a búcsúbeszédek előtt délben egyperces néma csenddel emlékeztek az elnökre. Milosevics Oroszországban élő családja nem vett részt a ceremónián. Feleségét, Mirjana Markovicot hivatali visszaéléssel és ingatlanüzérkedéssel vádolják a szerb hatóságok, így az asszonyt letartóztatnák, ha az ország területére lépne.

A szerbiai belügyminisztérium nyolcvanezerre becsülte a szombati rendezvény résztvevőinek számát. A gyűlésen a szocialista és a szerb radikális párt vezetőin kívül részt vett Gennagyij Zjuganov, orosz kommunista pártelnök, több szerb díszegyenruhás nyugalmazott tábornok, közöttük a háborús bűntényekkel vádolt két egykori vezérkari főnök, Dragoljub Ojdanic és Nebojsa Pavkovic is.

Az emlékgyűlésre sokan az elhunyt portréjával érkeztek, többek kezében a legkeresettebb feltételezett háborús bűnösök, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Ratko Mladic katonai vezető képe volt látható. A szónoklatokat meg-megszakították a skandálások, a gyászolók Milosevicet éltették, és usztasának kiáltották Boris Tadic szerb elnököt, aki megakadályozta, hogy államfőnek kijáró külsőségekkel temessék el Milosevicet a szerb történelem nagyjainak panteonjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!