Hírek

2006.03.03. 00:00

Tíz autóból egy kerül elő

Évről évre kevesebb autót lopnak el a rendőrség statisztikája szerint, ám a nyomozók azt állítják: a bejelentések sokszor más bűncselekményt takarnak.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Pásztor Attila szerint a kocsitolvajok speciális berendezéseinek elkészítését nem tiltja a törvény
[/caption]„Meggyőződésünk, hogy nem lopnak el annyi autót, mint ahány esetről bejelentést tesznek a rendőrségen” – jelentette ki Tóth Gábor, a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese. Hozzátette: tavaly az autólopásokról szóló bejelentések 34 százalékáról kiderült, hogy nem lopás, hanem csalás vagy hitelsértés. Az elmúlt évben Budapestről 5003 autót vittek el, ebből csupán 438 került elő. Országosan 6503 kocsinak veszett nyoma. Legalábbis papíron.
A ténylegesen eltulajdonított kocsik többségét alkatrészekre szedve értékesítik, de számos olyan esetről is beszámoltak a rendőrök, amikor külföldre vitték a járműveket. Tavaly például a Budapestről elvitt kocsik afrikai országokban vagy épp Svédországban, Irakban vagy Bulgáriában kötöttek ki.
A lízingcsalásokra friss példákat is említett Pásztor Attila, a BRFK Gépjármű Bűnözés Elleni Osztályának vezetője. Egy férfi fiktív cégek közreműködésével hajléktalanokkal vetetett autókat hitelre, majd ezeket a kocsikat rögtön Svédországba szállíttatta. Idehaza természetesen lopottként jelentette be a járműveket.
Egy másik tolvajbanda Ausztriából lopott autókat. Magyarországon szétszerelték a járműveket, és az alkatrészek egy részét megtisztítva, becsomagolva viszszavitték Ausztriába értékesíteni. Az ügy nyomozása során elfogtak egy férfit, akinek zalaegerszegi lakásán fél kilogramm plasztik robbanóanyagot találtak, valamint több mint száz lőszert. A büntetett előéletű férfi azonban egyelőre nem adott választ arra, hogy mire akarta használni, és hogyan került hozzá a robbanóanyag.
Legutóbb a héten kaptak el egy 25 éves fiatalembert, aki még december közepén lopott el egy autót Budapesten. Egy héttel később a kocsiból kifogyott a benzin, ekkor a tettes tankolt bele üzemanyagot, ám a töltőállomásról fizetés nélkül távozott. A fiatalembert végül úgy fogták el szerdán, hogy a lopott autóval frontálisan nekirohant egy másik kocsinak. Otthonában Rolex órákat és egyéb értékeket találtak, amelyek eredetét még vizsgálják a rendőrök.

a nyomozók azt állítják: a bejelentések sokszor más bűncselekményt takarnak. Nagy Eszter Dóra Pásztor Attila szerint a kocsitolvajok speciális berendezéseinek elkészítését nem tiltja a törvény -->

Ezek is érdekelhetik