Hírek

2006.03.28. 18:07

Robbantásos merényletek hétvégére?

A miniszterelnök szerint merényletek készültek a hétvégi pártrendezvények ellen. A cél a politikai stabilitás megzavarása lett volna.

Éber S. – Dreissiger Á. – Tibay G.

„Külföldi bűnözői csoportok robbantásokat terveznek a választási nagygyűléseken” – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök közölte, hogy a magyar titkosszolgálat az elmúlt napokban kapott erről értesítést egy európai uniós tagállam titkosszolgálatától, a merénylők – három magánszemély – célja pedig a magyarországi politikai helyzet destabilizálása. A kormányfőt a múlt héten pénteken tájékoztattak az információról, mely szerinte megbízható, ellenőrzött forrásból érkezett.

„A megküldött jelentés a szóban forgó három magánszemélyt név szerint beazonosíthatóan tartalmazza” – jelentette ki a miniszterelnök, mondván: ismert bűnözőkről van szó. A rendőrség információi szerint egyikük Magyarországon tartózkodik, másikuk az elmúlt egy hónapban egy alkalommal megfordult az országban, arról nincs tudomása a hatóságoknak, hogy a harmadik az elmúlt időszakban felbukkant volna hazánk területén. A határőrség a megszokottnál szigorúbban ellenőrzi a határátkelőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="302"] Fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Az elvégzett elemzések alapján nem valószínűsíthető, hogy rossz szándékú dezinformációról van szó” – hangoztatta a miniszterelnök. Gyurcsány kijelentette, hogy minden szükséges intézkedést megtettek az ügyben. A kormányfő az ügyben konzultált a nemzetbiztonsági kabinettel, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárral, a belügyminiszterrel és a rendőrség vezetőivel. A titkosszolgálatok hétfőn hivatalosan tájékoztatták a rendőrséget, az „ilyenkor szokásos és szükséges nyomozati és műveleti cselekményeket” megkezdték. A kormányfő reggel telefonon tájékoztatta a külföldön tartózkodó Sólyom László köztársasági elnököt, valamint a parlamenti párok elnökeit. Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben azt kérte a politikai vezetőket, tájékoztassák a rendőrséget nagygyűléseik helyszínéről, a megjelenők várható létszámáról.

[caption id="" align="alignright" width="200"] Bene László
[/caption]Bene László, az országos rendőrfőkapitány a megmozdulásokra készülőket arra biztatta, vegyenek részt nyugodtan a rendezvényeken, mivel a rendőrség megfelelően biztosítja majd azokat. Közölte, fokozott ellenőrzésre, és nagy rendőri jelenlétre lehet számítani.

„A két dolognak semmi köze nincs egymáshoz” – reagált Batiz András kormányszóvivő lapunk azon kérdésére, hogy a merényletek híre miért éppen az után egy nappal látott napvilágot, hogy a Legfőbb Ügyészség bejelentette: Gyurcsány Ferenc cégügyeivel kapcsolatban polgári per indítását kezdeményezi. A kormányszóvivő a bejelentés elhúzódását és a tegnapra időzítést azzal magyarázta, hogy a múlt szerdán érkezett információt az eljárási rendnek megfelelően ellenőrizni kellett.

Kövér László, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke az MSZP-s képviselők kezdeményezésére összehívta a testület ülését. Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős politikai államtitkár azt mondta: kedden tájékoztatta Kövér Lászlót, arról az „információról”, amely a Hivatal szlovákiai partnerszervezetétől érkezett.

Kiszelly Zoltán politológus szerint alapvetően minden fenyegetést komolyan kell venni, véleménye szerint azonban a választási hajrában minden párt megpróbálja tematizálni a közvéleményt. „Akár menekülési útvonal is lehet az MSZP-nek, ha a nagygyűlés után azt tudják mondani: a fenyegetés miatt nem jött el annyi ember, mint amennyi barátja van a köztársaságnak. Ez számukra ugyanannyira egérút, mint a Fidesznek az, ha előre emlegetnek választási csalásokat. Így ugyanis utólag igazolható lesz, ha esetleg alulmaradnának a választásokon.” Az 1998-as robbantásokkal nem sok hasonlóságot vél felfedezni Kiszelly Zoltán, szerinte ugyanis ott leginkább az alvilág átrendeződéséről volt szó. Hozzátette: ha félelem, vagy „polgárháborús hangulat” van, az mindig a kormánynak kedvez, külső fenyegetettségben ugyanis nem szívesen változtatnak az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!