Hírek

2006.03.29. 19:14

Parlamenti ülés a csalások ellen

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását javasolta szerdán a négy parlamenti párt a választási csalások megakadályozása kapcsán összehívott találkozón.

Sz. Sz.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke az egyeztetésen azt mondta: nem oldja meg a problémát, ha a szervezet állásfoglalást ad ki a voksolás szabályainak megváltoztatásáról, mert ahhoz törvénymódosításra van szükség. Az OVB vezetője azt javasolta, hogy a parlament jövő heten törvényben tiltsa be a borítékos szavazást. Hasonlóan fogalmazott lapunknak Cservák Csaba, választójogi szakértő. Kifejtette: az OVB csak értelmezheti a törvényt, ebben az esetben csak a parlament változtathatja meg a választási eljárást. A parlamenti pártok szerdán úgy döntöttek Szili Katalin házelnökhöz fordulnak a rendkívüli ülés összehívásáért.

Az úgynevezett láncszavazásos csalást Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vetette fel azután, hogy a nagykátai szocialista alapszervezet egyik tagja azzal vádolta meg párttársait: így csaltak a korábbi választáson. A trükk lényege állítólag az volt, hogy a voksoló üres borítékot rakott be az urnába, a cetlit pedig bizonyos összegért eladta az MSZP-nek, azt pedig később más dobta be a dobozba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!