Hírek

2006.03.22. 18:54

Oroszország cserbenhagyta Európát

Komoly aggodalmát jelezte bizalmas levelében az orosz földgázszállítások jövőjével kapcsolatban a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója. A világ vezető hét ipari országának energiaügyi minisztereit ebben arra figyelmeztette, hogy Oroszország túlvállalta magát a Kínával most aláírt gázszállítási egyezményben, és ez komoly gondot fog okozni az Európai Unió gázellátásában.

M. J.

Putyin orosz elnök pekingi látogatása alatt azt ígérte, hogy Oroszország 2011-ig két olyan gázvezetéket épít, melyen keresztül évi 60-80 milliárd köbméter földgázt juttat keleti szomszédjának. Ha ez megvalósul, Claude Mandil igazgató számításai szerint Európa évi 80-90 milliárd köbméterrel megrövidül. A Financial Times című brit gazdasági lap németországi kiadásának beszámolója szerint az energiaügynökség figyelmeztetése komoly aggodalmat váltott ki az uniós tagországokban. Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter, az Európai Unió energiaügyi miniszteri tanácsának elnöke azt mondta, a kérdést a lehető legrövidebb időn belül tisztázni kell az oroszokkal, hiszen Oroszország unióba irányuló gázexportjának a feléről van szó. A Nemzetközi Energiaügynökség ezért hamarosan tárgyalást kezdeményez az orosz Gazprom vállalattal, bár a múlt héten a G 8-ak moszkvai csúcstalálkozóján Alekszander Medvegyev, a Gazprom alelnöke arról biztosította az európai vezetőket, hogy Oroszország teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit. A Gazprom 2005-ben 135 milliárd köbméter földgázt szállított az unióba és ezzel az EU gázfogyasztásának egynegyedét adta. Egy szintén múlt heti amszterdami szakmai találkozón viszont Medvegyev azt mondta, vállalata ezt az arányt nem kívánja tovább bővíteni, mert a jövőben inkább Kínára, Koreára és Japánra akarja összpontosítani eladásait, állítja a Financial Times.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!