Hírek

2006.03.24. 06:00

Nem látott el az orvos, belebetegedtem

Olvasónk a panaszával belgyógyászhoz fordult. A fájdalmas vizsgálat után azonban szélnek eresztették. Több más orvostól a hölgy azt hallotta: nem látták őt el megfelelően.

BAMA

Az orvos felelősségét csak akkor lehet firtatni, ha a baj már megtörtént – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A probléma ilyenkor három oldalról közelíthető meg. A panaszos fordulhat a Magyar Orvosi Kamarához, amely megállapíthatja az illető orvos felelősségét. Kaphat fegyelmit, pénzbüntetést, felfüggeszthetik, kizárhatják.

A polgárjogi értelemben vett felelősség ügye a bíróságra tartozik. Aki ugyanis másnak jogellenesen kárt okoz, azt a Polgári Törvénykönyv szerint köteles megtéríteni. A kártérítés lehet vagyoni vagy nem vagyoni jellegű. Az előbbi tényleges pénzt jelent. A kórházat kötelezhetik, hogy halál esetén fizesse ki a temetést, a hiba miatti betegség kezelésének árát vagy egyéb költségeket. A nem vagyoni kártérítés összege bírói mérlegelés kérdése.

Az orvost büntetőjogilag is felelősségre vonhatják foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címén. A legsúlyosabb, ha mulasztásával halált okoz. Ilyenkor egytől öt évig terjedő börtönre ítélhető. Lehet, hogy nem történt haláleset, de az orvos életet, testi épséget, egészséget veszélyeztetett, illetve testi sérülést okozott. A bíró egy évig terjedő szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, közérdekű munkára ítélheti. Gondatlanságnak számít az is, ha az orvos látja a baj lehetőségét, de bízik abban, hogy az nem következik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!