Hírek

2006.03.10. 00:00

MSZP-s adatbázist „leplezett” le Szolnokon a Fidesz

Sz. Sz.


Választási csalásra készülnek a szocialisták – állítja a Fidesz. A vádak szerint az MSZP illegális nyilvántartást készít azokról, akik ajánlószelvényeikkel támogatták a jelöltjeiket. Deutsch-Für Tamás ellenzéki politikus tegnap bemutatta azt a videofelvételt, amely a szolnoki MSZP-iroda egyik számítógépét mutatta. A képernyőn látható névsor mellett egyértelműen látszik a név, az irányítószám, a település, a lakcím és a személyi szám. Pontosan azok az adatok, amelyeket az ajánlószelvényen meg kell adni – tette hozzá a politikus. Egy másik videofelvétel szerint 1998-ban a miskolci MSZP szervezet készített másolatot az önkormányzati választásokon begyűjtött ajánlószelvényekről.
Deutsch-Für szerint az MSZP-sek legkevesebb 132 ezer magyar választópolgár személyes adataiból készítettek „egy illegális, törvénytelen adatbázist”. Ezzel kapcsolatban a politikus hangsúlyozta: a választási törvény tiltja, hogy az ajánlószelvényekről másolatot készítsenek. A Fidesz a helyi választási bizottsághoz fordul. A képviselő felszólította Gyurcsány Ferenc kormányfőt és Hiller István MSZP-elnököt, hogy a nyilvánosság előtt semmisítsék meg a „titkos adatbázisokat”.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: „nem kívánunk törvénytelenséget elkövetni”. A szocialista politikus hozzátette: vannak névsoraik, de csak olyanok, amelyeket az adatvédelmi törvény megenged, ami így nem lehet azonos a kopogtatócédulán szereplő nevekkel.
A Fidesz által bemutatott nevek közül az indexnek sikerült megszólaltatnia a szajoli R. Pált és feleségét. Az asszony meglepve értesült arról, hogy az országos politika foglalkozik adataival, és határozottan cáfolta, hogy bármilyen kapcsolatban állna az MSZP-vel, vagy a párttól megkeresték volna.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!