Hírek

2006.03.20. 12:00

Milliárdos üzleteket köt az orosz gázdiplomácia

Putyin orosz elnök hétfőn Kínába utazik, ahol a jelenlétében írják alá a megállapodást a Kínába tartó hatalmas szibériai olajvezeték építéséről.

BAMA

A kínaiak a Gazprommal is konkrét üzleti tárgyalásokat kezdenek, hiszen szeretnének minél gyorsabban annyi gázt importálni Oroszországból, amennyit csak lehet. Emellett kínaiak és oroszok közös vállalatot alapítanak az olajkitermelés és -szállítás lebonyolítására, jelentette a Magyar Rádió moszkvai tudósítója.

Az orosz gázdiplomácia egyébként is erőteljesen felélénkült ezekben a napokban: vasárnap Miller, a Gazprom elnöke és Olmert izraeli miniszterelnök elvi megállapodásra jutott orosz gáz Izraelbe szállításáról, és épp most folynak a tárgyalások egy új, belgiumi gázvezeték, sőt, egy ottani közös gázcseppfolyósító üzem létesítéséről. Ez utóbbi új piacokat nyitna meg az orosz gáz számára. Mindebből jól érzékelhető , hogy nemcsak az európai fogyasztók törekszenek a biztonságos energiaellátásukról gondoskodni, az orosz gázexportőrnek is az az érdeke, hogy minél nagyobb és rendszeresen vásárló felvevőpiacot szerezzen meg magának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!