Hírek

2006.03.08. 17:03

Megfigyelték a madridi terroristát?

Az európai nemzetbiztonsági szolgálatok valószínűleg megfigyelték Abdelmajid Bouchar-t, a nemzetközilag körözött terroristát, ezért szökhetett keresztül fél Európán. A madridi merényletek végrehajtásával gyanúsított bűnöző több hónapig tartózkodott Magyarországon is.

BAMA

Felismerték, szemmel tartották és követték a 2004 március 11-i madridi pályaudvari robbantások egyik elkövetőjét. A Spanyolországból elmenekülö Abdelmajid Bouchar Franciaországon, Hollandián és Belgiumon keresztül menekült kelet felé, míg végül az osztrák hatóságok lefülelték az osztrák-magyar határ közelében. Az érintett államok titkosszolgálatai tisztában voltak kilétével, szándékosan engedték a terroristának, hogy szabadon mozoghasson. „Megfigyelésével feltérképezhették kapcsolatrendszereit” – közölte a reggel.hu-val egy neve elhallgatását kérő nemzetbiztonsági szakértő.

Mint ismeretes, Abdelmajid Bouchar több hónapot Magyarországon is eltöltött. „Úgy érkezett hozzánk, hogy nem voltak papírjai, hamis nevet használt, ujjlenyomata pedig nem szerepelt egyetlen nyilvántartásban sem” – közölte a reggel.hu-val a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese. A magyar rendőrségnek szíriai állampolgárként, Abdallah Merouan Aliként mutatkozott be. A terrorista ellen valóban csak hónapokkal később adtak ki nemzetközi körözést. Bouchar gazdasági menedékjogot kért, amit a magyar hatóságok megtagadtak. Ekkor azonban élt fellebezési jogával, az eljárás pedig nyolc hónapig húzódott, addig egy magyarországi menekülttáborban lakott. Mikor a bíróság helyt adott a hatóságok döntésének, a terrorista Szerbiába távozott, ahol végül 2005. augusztus 18-án elfogták.

Abdelmajid Bouchar a vádak szerint részt vett a madridi pályaudvari robbantások kitervelésében és végrehajtásában. A két évvel ezelőtti terrortámadásokban 199 ember vesztette életét, és 1430-an megsebesültek. A terroristák tíz, TNT-t tartalmazó hátizsákot robbantottak fel négy helyszínen Madridban, további hármat a rendőrségnek felrobbantás előtt sikerült hatástalanítania. Három pokolgép robbant az Atocha főpályaudvaron, a spanyol főváros központjában, négy a pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a külvárosi Pozo pályaudvaron. A spanyol kormányzat először az ETA baszk terrorszervezetet gyanúsította a merénylettel, annak ellenére, hogy az al-Kaida elismerte a tettet. A néhány héttel későbbi választásokon ennek következtében a Jose-Maria Aznar vezette spanyol kormány elbukott.

A hatóságok a merényletek után csaknem egy hónappal, április 7-én Leganés városában bekerítették azt a nyolc fős terroristasejtet, amelyet felelősnek tartottak a robbantásokért. Abdelmajid Bouchar egyedüliként menekült meg a csapdából. A 21 éves fiatalember éppen a szemetet vitte le, mikor felfigyelt a megerősített rendőri jelenlétre. Kiabálásával figyelmeztette társait, azután pedig elfutott. A hét másik terrorista kollektív öngyilkosságot követett el, mikor a kommandósok be akartak hatolni az épületbe, felrobbantották a búvóhelyükön tárolt több kilónyi robbanóanyagot. A merényletekkel kapcsolatban április 10-én vádemeléssel kezdetét veszi a terrortámadásokkal gyanúsítottak pere Madridban.

Elkaptak három megszökött al-Kaida-tagot

A jemeni hatóságok letartóztatták az al-Kaida terrorszervezet három tagját, akik február elején szöktek meg börtönükből. Akkor összesen 23 terrorizmussal gyanúsított bűnöző menekült el, egy alagúton keresztül, ami a közeli mecsetbe vezetett. A szökött rabok között volt olyan is, akit a USS Dole amerikai torpedónaszád ellen elkövetett merénylet kitervelésével vádoltak. A jemeni hatóságok azonnal lezárták az ország határait, és rendkívül alapos kutatásba kezdtek, ennek eredményeként több rabot már korábban megtaláltak. Ennek ellenére a történtek nagy csapást jelentettek a jemeni biztonsági erőknek, az ellenzék szerint még a jemeni kormányt is zavarba ejtette az eset. Ennek ellenére gőzerővel zajlik a kutatás a még szabadlábon lévő terroristák után, a nyomravezetőnek több mint 25 ezer dollár jutalmat ajánlottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!