Hírek

2006.03.29. 17:12

Leonardo évekig festette Mona Lisa mosolyát

Sikerült megfejtenie Mona Lisa rejtélyes mosolyának titkát, állítja az egyik francia művészettörténész. Jacques Franck szerint Leonardo da Vinci évekig dolgozott világhírű művén, és a legaprólékosabb technikával varázsolta a titokzatos mosolyt a szépséges hölgy arcára. A firenzei Uffizi képtárban Franck most be is mutatja a festő zseni módszerét.

BAMA

Franck hosszú időn keresztül kísérletezett, tanulmányozta Leonardo feljegyzéseit, újrafestette a reneszánsz zseni képeit, mire ki merte jelenteni, hogy megfejtette a nagy titkot, azt, hogy hogyan jött létre Mona Lisa utánozhatatlanul titokzatos mosolya. A francia művészettörténész a firenzei múzeumben hat maga festette képen mutatja most be a Mona Lisa keletkezésének fázisait.

Mint Franck feltárta, a sajátos mosolyt Leonardo egy nagyon aprólékos, rétegeléses eljárással érte el, amitől a kép a jellegzetes fátyolosságát kapta. A fátyolosság, amire a művészettörténészek az olasz sfumato szakkifejezést használják, a fény és az árnyék színeinek rendkívül aprólékos keveréséből jött létre. A művészettörténész szerint Leonardo a festést sárgás színű alapszínnel kezdte, arra vöröses kontrasztot tett, majd újból hajszálvékony sárgás réteggel elmosta a kontrasztot, és ezt így folytatta legalább harminc rétegben. A színárnyalatokat körülbelül egyharmincad, sőt egynegyvened milliméter vastagságban vitte fel, és ehhez valószínűleg nagyítót használt, állítja Franck. A művelet szinte biztos, hogy évekig tartott. A történész állítását alátámasztják a franciaországi állami laboratóriumban, a C2RMF-ben elvégzett vizsgálatok is, melyek eredményét várhatóan júniusban teszik közzé. A labor munkatársai annyit már megelőlegeztek a szakvéleményükből, hogy a Mona Lisa "a lehető legnagyobb szakértelemmel és a lehető legaprólékosabb munkával" lett megfestve. Leonardo tehát évekig dolgozott, hogy egy másodperc töredékéig tartó mosolyt megörökítsen az utókornak.

Ezek is érdekelhetik