Hírek

2006.03.06. 00:00

Hoppon maradt autósok

Nincs egyszerű helyzetben az, aki karambolos autóját szeretné épség-ben visszakapni. A szervizek és a biztosítók között könnyen elvesznek az ügyfelek.

Braunmüller Lajos

Más országokban – például Ausztriában, Németországban – a néhány nap alatt elrendeződő gépjármű-kárrendezéshez gyakran hozzátartozik az autó szállítása háztól házig, és szinte automatikusan jár a javítás idejére csereautó. Magyarországon csak akkor kap a károsult másik autót, ha bizonyítani tudja, hogy nélküle jelentős hátrányt szenvedne, mert például a munkájához elengedhetetlen, vagy mozgássérült is van a családban. Ez csak egy példa azok közül, amelyek hátrányosan érintik az autóst, ha balesetet szenved. Súlyosabb probléma viszont, hogy egy karambolos autó szervizbe kerülése és kigördülése között átlagosan két hét–egy hónap, de rossz esetben akár három hónap is eltelhet. A késés elsősorban abból adódik, hogy nagyon hosszú idő telik el a kárfelvétel, a szerviz ajánlata és a javítási díj biztosító által történő elfogadása között.

A biztosítók és a márkaszervizek rendszerint együttműködési megállapodásokat kötnek. Az ilyen egyezményekben rögzítik, hogy a biztosító milyen rendszer szerint küldi ki saját kárszakértőjét a szakszervizbe, milyen eljárás szerint történik a kárrendezés, és azt is, hogy milyen óradíjakkal dolgoznak a műhelyek. A márkaszervizek kényszerhelyzetben vannak a tőkeerős biztosítótársaságokkal szemben, hiszen előbb-utóbb kénytelenek elfogadni a biztosító által ajánlott árat.

Optimális esetben minden délelőtt megjelenik a szakértő a szervizben, így senkinek sem kell 24 óránál többet várni a kárfelvételre. Ha minden flottul menne, minden autót akár 2–5 nap alatt meg lehetne javítani, amelynek nem kirívó a sérülése. A valós költségeket azonban nehéz összeegyeztetni azzal az összeggel, amit a biztosítótársaságok elvárnának – nyilatkozta lapunknak Somogyi Balázs, a Baumgartner Autócentrum Kft. karosszérialakatos- és fényezőüzemének vezetője.

Az autós dolgát mindenképp az könnyíti meg, ha minél kevesebb papírmunkát kell intéznie – emelte ki a reggel.hu-nak Maják Viktor, az Union Biztosító marketingigazgatója –, ezért is kötnek a biztosítók megállapodásokat a szervizekkel. Jelentős lassulást eredményezhet az is, ha a kárrendezés nem elektronikus úton történik, hanem papírok vándorolnak, esetleg az ország egyik részéből a másikba. Az elektronikus ügyintézés azonban még viszonylag ritka.

Figyelni kell a biztosítótársaságoknak arra is, hogy kiszűrjék a visszaéléseket – hangsúlyozta Maják Viktor. Előfordul, hogy egy autós a koccanás után a biztosítóval akarja kifizettetni a régebben letörött visszapillantó javítását is. Hozzátette: ha a biztosító nem fizet, az nem azért van, mert megpróbál kibújni a kötelezettsége alól, hanem mert akkor működik tisztességesen, ha a többi ügyfél által befizetett pénzzel gazdaságosan bánik.

Amire kárbejelentéskor figyelni kell

FOTÓ: Érdemes fényképet készíteni az autóról közvetlenül a baleset után, a helyszínen. A képen legyen rajta, hol helyezkedik el a két autó a baleset után, közelről le kell fotózni a törést vagy horpadást, és látszódjon, hogy az autó mely részei maradtak épen. Erre azért van szükség, mert a biztosítók gyakran azzal vádolják meg az ügyfelet, hogy régebbi sérülést akarnak kifizettetni. A fénykép elkészítéséhez tökéletesen megfelel egy kamerával rendelkező mobiltelefon is.

A FELELŐSSÉG ELISMERÉSE: Fontos tudni, hogy az ütközés után kitöltött kék-sárga baleseti bejelentő lap önmagában nem alkalmas a felelősség elismerésének bizonyítására. Csak abban az esetben lehet bizonyítékként használni, ha alul, a megjegyzés rovatban a vétkes fél írásban ismeri el a felelősséget, és ezt aláírja.

A FELELŐSSÉG ELISMERÉSE: Fontos tudni, hogy az ütközés után kitöltött kék-sárga baleseti bejelentő lap önmagában nem alkalmas a felelősség elismerésének bizonyítására. Csak abban az esetben lehet bizonyítékként használni, ha alul, a megjegyzés rovatban a vétkes fél írásban ismeri el a felelősséget, és ezt aláírja. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!