Hírek

2006.03.20. 18:31

Hét párt állított területi listát a tegnapi határidőig

Lejárt a területi listaállítás határideje hétfő délután 4 órakor az áprilisi országgyűlési választásokra. Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes honlapjának adatai szerint 118 területi listát állítottak a pártok.

É. S.

Területi listát az a párt vagy jelölőszervezet állíthatott, amelyik az adott megye, illetve Budapest egyéni választókerületeinek egynegyedében képes volt jelöltet állítani. Maximális mennyiségű, 20 területi listát az MSZP, a Fidesz-KDNP és az SZDSZ nyújtott be. Az MDF-nek eddig 13 megyében van listája, a Munkáspárt 10, a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum Összefogás (KDP) 9, a MIÉP-Jobbik szintén 9 területi listát tudott eddig állítani.

A megyei lista állítása az MCF Roma Összefogás Pártnak 6, a Centrumnak 5, a Magyar Vidék és Polgári Pártnak (MVPP) 4 esetben sikerült. Egy-egy területi listát tudott állítani a Független Kisgazda-, Nemzeti Egység Párt (FKNP) és a Független Kisgazdapárt. Az országos listák bejelentésének határideje kedden délután jár le, egyelőre négy pártnak van ilyen listája. Tegnapig kellett megválasztaniuk az önkormányzatoknak a szavazatszámláló bizottságok tagjait. Ugyancsak hétfőtől kérhető a helyi választási iroda vezetőjétől a közszemlére kihelyezett névjegyzékek másolata.

Nagygyűlési huzavona a Fővárosban

A Fidesz megtartja április 2-ai rendezvényét a Kossuth téren, annak ellenére, hogy Hiller István MSZP elnök arra kérte az ellenzéket, hogy más időpontban rendezvényét. A szocialisták vezetője Orbán Viktornak írt levelében azzal indokolta felvetését, hogy ugyanaznap lesz az MSZP nagygyűlése is. Közben Kuncze Gábor SZDSZ elnök azt javasolta a két nagy pártnak, hogy együttesen halasszák el a nagygyűlést, mivel a választási kampány hiszterizálására alkalmasak. Ezzel együtt az MDF elnöke április 2-ra meghirdette a tisztelet napját. Dávid Ibolya azt mondta: szeretné, ha április 2-a a családról szóljon, és a napot mindenki családja körében töltse.

 

Ezek is érdekelhetik