Hírek

2006.03.28. 13:31

Gyurcsány: a titkosszolgálatot valóban figyelmeztették

"Az elvégzett elemzések alapján nem valószínű-síthető, hogy rossz szándékú dezinformációról van szó" - emelte ki Gyurcsány Ferenc a titkosszolgálat értesülése kapcsán, amely szerint külföldi bűnözők robbantásokkal akarják megzavarni a kampányt.

BAMA

Gyurcsány Ferenc elmondta, minden szükséges intézkedést megtettek az ügyben: hétfőn a titkosszolgálatok hivatalosan tájékoztatták a rendőrséget, az "ilyenkor szokásos és szükséges nyomozati és műveleti cselekményeket" megkezdték. Elmondása szerint a kormányfő kedden reggel telefonon tájékoztatta a külföldön tartózkodó Sólyom László köztársasági elnököt, valamint a parlamenti párok elnökeit, akik közül Orbán Viktorral nem tudott konzultálni. Gyurcsány Ferenc azt kérte a pártelnököktől, tájékoztassák a rendőrséget nagygyűléseik helyszínéről és a megjelenők várható létszámáról.

Az elmúlt napokban a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján kedden.

"A kapott tájékoztatás szerint a robbantások tervezett helyszínei a választási nagygyűlések" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az erről szóló információt egy európai uniós tagállam titkosszolgálata a múlt héten szerdán jutatta el a magyar  titkosszolgálatnak. Gyurcsány Ferenc, akit a múlt héten pénteken tájékoztattak az  információról, úgy fogalmazott, megbízható, ellenőrzött forrásból származik az értesülés. "A megküldött jelentés szerint a merényletek végrehajtásával összefüggésbe hozható bűnözői kör egy jól ismert, a szervezett bűnözés világához tartozó csoportnak a tagjai, a szóban forgó három természetes személyt, magánszemélyt az elküldött jelentés név szerint beazonosíthatóan tartalmazza" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a kormányfő, kitérve arra is, hogy az ügyben konzultált a nemzetbiztonsági kabinettel, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárral, a belügyminiszterrel és a rendőrség vezetőivel. Gyurcsány Ferenc a szóban forgó személyekről elmondta még, hogy egyikük jól ismert a magyar rendőrség előtt. Kitért arra, hogy a rendőrség információi szerint egyikük Magyarországon tartózkodik, másikuk az elmúlt egy hónapban egy alkalommal megfordult az országban, a harmadiknak az elmúlt időszakban Magyarországon való felbukkanásáról nincs tudomása a hatóságoknak. "A szóban forgó személyek gyakran utaznak Magyarországra valaki más útlevelét használva" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki azt is elmondta, a határőrség a megszokottnál szigorúbban ellenőrzi az átkelőket.

Vladimír Simko, a szlovák titkosszolgálat szóvivője az MTI pozsonyi tudósítójának érdeklődésére azt mondta: "Ebben a helyzetben mást nem mondhatok, mint azt, hogy a SIS a saját hírszerzési tevékenységéről a nyilvánosságot nem tájékoztatja. Hozzátehetem még, hogy a szlovák és a magyar titkosszolgálatok között minden területen szoros az együttműködés."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!