Hírek

2006.03.21. 12:00

Elismerte bűnösségét Mortimer

Elismerte bűnösségét a keddi tárgyaláson Gy. Mihály (Mortimer), akit a Fővárosi Főügyészség azzal vádol, hogy tavaly - még fiatalkorúként - a fővárosban egy buszon szúrta meg kardjával a szintén fiatalkorú, 15 éves sértettet.

BAMA

A per kedden kezdődött a Fővárosi Bíróságon a vádirat ismertetésével és az elsőrendű vádlott kihallgatásával - tájékoztatott az MTI. A vád szerint 2005. május 8-án az akkor még 17 éves vádlott egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni indult a Normafához, amikor a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében a nála lévő két centiméter széles, nyolcvan centiméter pengehosszúságú egyélű kardjával elkövette a cselekményt. A szúrás eredményeként a 15 éves fiú lépét el kellett távolítani.

A vádirat szerint a fiatalember egy szóváltást követően, „nagy erővel, oldalról a sértett testébe döfte a kardot”, majd a Hajógyári szigeten elrejtette. A rejtekhelyen néhány nappal később testvére - Mortimer útmutatásai alapján - megtalálta a fegyvert, aztán elhozta, feldarabolta, egy részét kidobta, egy másik részét pedig a családi házban rejtette el. A bűncselekmény után pár nappal, amikor a nyomozás még ismeretlen tettes ellen folyt, mintegy félezren tüntettek a rasszizmus ellen a Moszkva téren azzal összefüggésben, hogy a sértett egy roma fiú. Még májusban rendőrkézre került azonban a feltételezett elkövető, aki vallomásában szintén romának vallotta magát.

A Fővárosi Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat Gy. Mihály ellen, testvérét, Gy. Lászlót pedig emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják. A vádirat alapján Mortimer akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. A tárgyaláson Kamarás Péter, a sértett jogi képviselője bejelentette: kéri a bíróságot, hogy bírálja el a sértett polgári jogi igényét is és nem vagyoni kár címén ítéljen meg neki hárommillió forintot.

Mortimer a buszon kialakult szóváltásra úgy emlékezett vissza, hogy a későbbi sértett feltűnően nézte társát, aki éppen pénzt számolt a buszon, és amikor a vádlott megkérdezte tőle, mit néz, azt válaszolta: 25. A vádlott elmondása szerint visszakérdezett, hogy mi 25, mire a későbbi sértett azt felelte, az időre gondol; majd azzal folytatta: ha tovább kérdezősködik, akkor el lesz vágva a torkuk.

A vádlott elmondása szerint erre azt válaszolta, hogy nem bántották a későbbi sértettet, mire az felállt. Ekkor a vádlott elmondása szerint őt a többiek arra figyelmeztették, hogy vitapartnere késért nyúl. Erre ő is felállt, és nem nézte, mit kap elő a vászonzsákból. Így került a kezébe az éles fegyver, amit elmondása szerint nem akart használni, csak ijesztgetésként vette elő, hogy meg tudják magukat védeni, ha kell. Mint mondta, ekkor a busz rándult egyet, és „az egyensúlyvesztés közben beleestem a sértettbe (...) majd láttam a sértettet, ahogy csúszik le a kardomról”. A társai ekkor leugrottak a buszról és a Hajógyári szigetre mentek, ahol - mint mondta - a csoport vezetője elrejtette a kardot, majd hazamentek. A vádlott állítása ezen a ponton tehát nem egyezett meg a vádirat állításával, amely szerint a kardot ő maga rejtette el.

Ezek is érdekelhetik