Hírek

2006.03.13. 11:22

Durvul az Ikea megvesztegetési botránya

Súlyos megvesztegetési botrányba keveredett a németországi Ikea. Az ügynek már halálos áldozata is van.

M. J.

Egyre dagad az Ikea németországi vállalata körül még tavaly kirobbant korrupciós botrány. Mint a Wirtschaftswoche című német gazdasági lap legutóbbi száma a frankfurti ügyészség közleményére hivatkozva megírta, a hónapok óta vizsgált ügy gyanúsítottainak száma mostanra már csaknem ötvenre nőtt. Ahogy a hatóság egyre több bizonyíték birtokába jut, úgy növekszik az az összeg is, melyről kiderült, hogy az Ikea vezetőinek megvesztegetésére használták fel.

A vád az, hogy az Ikea egyes vezetői kenőpénzt fogadtak el építési vállalkozóktól megbízási szerződésekért cserébe. Mint kiderült, a szerződések egy része ráadásul még fiktív is volt, az Ikea vezető alkalmazottai nemcsak előnyhöz juttattak egyes vállalkozókat, hanem olyan munkákat is elszámoltak, amelyek sohasem készültek el. A kenőpénz egy része pedig visszacsorgott a vállalkozókhoz. Az ügyészség jelenlegi adatai szerint legalább 1,6 millió eurónyi, tehát mintegy négyszáz milliárd forintnak megfelelő kenőpénzről van szó, de könnyen lehet, hogy még nagyobb összeg illegális felhasználására derül fény a későbbiekben. A legnagyobb visszaéléssel gyanúsított vádlottak közül az Ikea egyik vezető alkalmazottja, egy 56 éves férfi felakasztotta magát az előzetes kivizsgálás alatt a börtöncellájában. További öt gyanúsított vezetőnek a cég felmondott, mondta el a németországi Ikea élére az idei év elején kinevezett új igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!