Hírek

2006.03.02. 11:47

Bush alábecsülte Katrinát

A New Orleans városát sújtó katasztrófa előtt Bush elnököt egyértelműen figyelmeztették, hogy a Katrina hurrikán átszakíthatja a gátakat.

Csák Elemér

A videófelvétel, amelyet most tett közzé az AP hírügynökség, 2005. augusztus 28-án készült, egy nappal azelőtt, hogy a vihar elemi erejű csapást mért New Orleans városára. A felvétel egyértelműen bizonyítja: George Bush amerikai elnök és belbiztonsági minisztere, a ma is hivatalban levő Michael Chertoff végighallgatta a szakértők figyelmeztetését, hogy fennáll a veszély: a Katrina hurrikán szétrombolja New Orleans védőgátjait. Az elnök ekkor texasi birtokán tartózkodott. A felvétel tanúsága szerint az Egyesült Államok elnöke egyetlen kérdést sem tett föl. Az AP emlékeztet: augusztus 30-án a Katrina szétrombolta a védőgátakat és néhány nap alatt hatalmas pusztítást vitt véghez a városban. Bush a megbeszélésen kijelentette: „Teljesen felkészültünk” a hurrikánra.

Az AP a videofelvételek mellett rendelkezik a szakértői tanácskozásokon elhangzottak leiratával: a dokumentumok azt bizonyítják, hogy a szakemberek jóval korábban tudtak a Mexikói-öbölben és New Orleans-ben közelgő katasztrófáról. A hírügynökség hozzáteszi: feltűnő volt Bush elnök meggyőződése, hogy nem fog bekövetkezni a katasztrófa, miközben a tragédia előtti napokban mind a szakértők előrejelzései, mind a helyi képviselők jelzései ellentmondtak ennek az optimizmusnak.

Michael Chertoff

A belbiztonsági miniszter (53) izraeli-amerikai kettős állampolgár. Szövetségi bíró volt míg 2005 január 11-én Bush bevette a kormányába. Kinevezését a szenátus 98-0 szavazatarányban hagyta jóvá. A Katrina pusztításának mértékéről érkező, első híreket szóbeszédnek minősítette, majd szeptember 3-án azt nyilatkozta, hogy senki nem figyelmeztette őt a közelgő csapás kockázataira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!